Nieje to moc strojárske ale pridám to tu z dovody zdielania par technicko stavebnych overenych postupov s ktore môžu niekomu pomôct.
Rekonstrukcia lesného zachoda vo vašej reči kadibudky
Nová strecha.
Dosky - mal som viacero dosiek s neorezanymi krajmi. Nechcel som veľa odpadu tak som ich orezal do lichobežníka. Nezda sa to ale keby som ich kolmo ohraňoval, tak by som na kazdej doske stratil 4cm. Zospodu lazura, zvrchu super napúštadlo- k nemu sa vratim.
Krytina - asfaltový strešný pás. Po zlych skúsenostiach s lacnejšimi verziami ktoré majú v sebe iba papier a radi sa trhajú, zaujal ma produkt v Obi s deklarovanou polyesterovou vlozkou - link nižsie. Je to dost tenká asfaltová lepenka, možno 2mm+jemný posyp. Dobre sa strihá noznicami a pri sile kde už sa ine lepenky davno trhajú tato odolavala. Nesiel som do extremov. Zo spodu je ochranna folia pozdľžne v strede delená, čo bolo vyborné pri inštalácii. Vdaka napúštadlu na doskách sa lepenka pekne nalepila. Prekrytie 10 cm s možnostou plameňoveho natavenia spoja. Fakt zaujímavá lepenka na jednoduche stavby.
Bočné dosky- boli z vonku pôvodne natreté legendarnym luxolom palisander z doby socializmu. Pretrel som ich mojim napúštadlom.
Vnútro - biela latexova farba 2x, plastovy kryt wc.
Lepenka -
https://www.obi.sk/stavebne-izolacie/sa ... /p/2474161
Napúštadlo. Tento recept som zachytil na YT s vysvetlením v komentaroch, tak som ho vyskúšal. Existuje Asfaltový penetračný lak. Zmiešat v pomere 1:5 s klasickym benzínom 95. Vznikne napúštadlo s tmavo hnedastým výsledkom. Ako palisander. Super vec je že po pár dňoch vyschne ale ostáva taký asfaltový, asi aj pružný. V bielych nohaviciach by som ma tom však radšej nesedel

. Vodu odpudzuje krasne. A hlavne za malo peňazí clovek získa veľké množstvo a zaroveň niečo trvacne, co uz sa dnes tazko v obchodoch najde. A veľmi malo pride do styku s vodou. Kazdopadne je to asfalt a ten je vsade na cestach a chodnikoch, zakladoch domov - to le pre tých čo radi rýpu

Kazdopadne si to viem predstavit ako vyborný nater spodnej konstrukcie pod drevenou terasou… Čím dlhšie som s tym natieral, tým veselšie mi šla praca od ruky
Sokel- klasická omietka moc nevydrží v styku so zemou. V takých pripadoch používam betônovú omietku. Mal som doma jedno balenie jemneho betônového poteru bpj 421, tak som ho pouzil. Natahovat beton na stenu však nieje moc jednoduché, tak som do zmesi primiešal malé množstvo Sika Latexu čo z tekuteho betonu urobí maltu a ide natiahnut hladidlom. Ako mostik som použil mix Sika latexu s cementom 42,5, trochou toho poteru a malým množstvom vody aby to bolo také kašovité.. Toto natriem na stenu a kým je mokrý tak okamzite natiahnem prvú tenkú vrstvu malty. System mokre do mokreho. Potom taham dalsie vrstvy. Ak sa to dobre urobí je to neskutocne trvacne. A pri odstraňovaní sa urve aj cast podkladu ale neoddeli sa to v spoji. Je to taky staticky spoj. Občas sa používa aj pri sanovaní nosnych konštrukcii s odhalenou vystužou, samozrejme tam je to komplikovanejšie ale principialne podobné.
Dôležite je že podklad musi byt ocistený, bez voľnych a prachovych castíc a v predstihu navlhcený vodou.
Kto dočítal až tu tomu gratulujem a verim že to niekomu pomôže