Chvění TOS SU32 a dělá vlny na obrobku

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
porbič77

13. 4. 2026, 10:41

soustružník píše: 12. 4. 2026, 10:06 Pořízení tříčeslisťového sklíčidla je rozhodně rozumné a nejspíš se mu nevyhneš. V dobrém stavu je to ale dost velká investice. Pokud to není problém, směle do toho. Ale pokud nemáš peněz nazbyt, tak si především pořiď dobré nože. Možná stačí otočit destičku a nechat si někde nabrousit ten z obrázku, plus pořídit kupu dalších. Pak sklíčidlo do koníka, vrtáky na středicí důlky, otočný hrot, kuželové redukce a pod. Bez toho se neobejdeš. I když to samozřejmě nebude ideální, nějaké pokusy při seznamování se se soustruhem ta čtyřpakna ještě zvládne. Nebo se můžeš naučit upínat mezi hroty, aby jsi věděl, proč je to hrotový soustruh.
tyhle všechny veci mám k soustruhu, mam mnohem vic nozu, ale vsechny vypadaji asi tak nejak jak z obrazku... pokoupim neco na aliexpressu, mezi hroty jsem jeste nic nezkousel
Milan199

13. 4. 2026, 11:17

Dneska je několik sklíčidel na Aukru.

Na to soustružení si opatři kus automatovky // 11109 //. Některé oceli jsou srágora se kterou má starost i zkušený soustružník.

Opatřit si NĚCO z Ali také není moc dobrý nápad. Držáky budiž, ty jsou většinou slušné, ale plátky mají dost náhodnou kvalitu.

Zkus si koupit plátky :
https://eshop.pm-tech.cz/produkt/destic ... 568R100101

To je takový ten UNI plátek. Používám je už asi dva roky a spokojenost.

Pokud budeš začínat bez zkušeností, s neznámým materiálem, divným nástrojem a podezřením na problémy stroje, tak to je moc neznámých v rovnici.
Aris

13. 4. 2026, 11:39

Musíš napsat přímo do Tosu. Sháněl jsem jí tam před lety. Nejdřv malý exkurz do nomenklatury našich univerzálek
Příklad:

IUS 160/4 1 - M1

IUS - druh sklíčidla
160/4 - průměr těla a počet čelistí
1 - třída přesnosti ( 1 = superior, 2 = standard)
M1 - druh připojení
M1 = válcové připojení DIN 6350
M2 = válcové připojení menší průmer (IUG např.)
A, B, D = připojení dle ISO 702, takže kratke kužely jako Camlock atd. Za písmenem následuje číslo udávající velikost.

Z toho plyne, že ty sháníš sklíčidlo třeba tohle:

IUS 160/3 1-B5

Druhá možnost je objednat to od sousedů
Tady je kvalitní varianta:
https://www.shop.santool.de/index.php?p ... info=25422

A tady je levná varianta:
https://www.shop.santool.de/en/clamping ... steel.html
pivi

13. 4. 2026, 12:51

Jestli chceš plátky/držáky z aliexpressu tak za sebe můžu doporučit firmu Deskar.

https://www.aliexpress.com/store/489003 ... match_sort
josef109

13. 4. 2026, 1:13

porbič77 píše: 13. 4. 2026, 10:40 tak v tom pripade ja tam mám teď ctyrpaknu typu IUG
...
Stejný soustruh se kterým mám tu čest má domlácené vřeteno na dosedacích plochách, na kterých sedí mezipříruba. Pokaždé když ji sundám/nandám, tak hází. Takže za sebe bych koupil právě IUG třípaknu, a jenom měnil sklíčidla na mezipřírubě. Samozřejmě za předpokladu, že máš určitě TOSku, a rozměry sklíčidel jsou stejné...
testone
Sponzor fora

13. 4. 2026, 1:20

porbič77 píše: 13. 4. 2026, 10:41 ....
tyhle všechny veci mám k soustruhu, mam mnohem vic nozu, ale vsechny vypadaji asi tak nejak jak z obrazku... pokoupim neco na aliexpressu, mezi hroty jsem jeste nic nezkousel
tomu plátkovýmu noži co máš na fotce asi nic nebude, jen má uštíplý ostří na jedné straně destičky
otočit nebo novou destičku, na nějaké šolíchání doporučuju destičku s malým radiusem břitu (0,2)
....
velmi důležitá věc
musíš mít kudlu srovnanou - podloženou tak, aby řezná hrana nože byla přesně v ose otáčení vřetene (obrobku) !'!!!!
to je absolutní základ
je na to spousta fíglů, hledej
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
porbič77

13. 4. 2026, 4:35

testone píše: 13. 4. 2026, 1:20
porbič77 píše: 13. 4. 2026, 10:41 ....
tomu plátkovýmu noži co máš na fotce asi nic nebude, jen má uštíplý ostří na jedné straně destičky
otočit nebo novou destičku, na nějaké šolíchání doporučuju destičku s malým radiusem břitu (0,2)
....
velmi důležitá věc
musíš mít kudlu srovnanou - podloženou tak, aby řezná hrana nože byla přesně v ose otáčení vřetene (obrobku) !'!!!!
to je absolutní základ
je na to spousta fíglů, hledej
to vím to uz jsem mel presne v ose podlozene ale noze jsou spatne no..
porbič77

13. 4. 2026, 4:36

josef109 píše: 13. 4. 2026, 1:13
porbič77 píše: 13. 4. 2026, 10:40 tak v tom pripade ja tam mám teď ctyrpaknu typu IUG
...
Stejný soustruh se kterým mám tu čest má domlácené vřeteno na dosedacích plochách, na kterých sedí mezipříruba. Pokaždé když ji sundám/nandám, tak hází. Takže za sebe bych koupil právě IUG třípaknu, a jenom měnil sklíčidla na mezipřírubě. Samozřejmě za předpokladu, že máš určitě TOSku, a rozměry sklíčidel jsou stejné...
asi to tak i udelám protoze je to ta nejlevnejsi varianta kterou muzu udelat ale zase ne moc prakticka ale co se da delat
testone
Sponzor fora

13. 4. 2026, 6:39

nedovedu si moc představit jak a proč by konec vřetene s upínacím kuželem byl pomlácenej
je tvrdej kalenej
bežným opotřebením určitě ne
to by někdo musel vzít palici a úmyslně do něj mlátit
to že po výměně sklíčidlo šmajdá je podle mých zkušeností vždycky nějakým přimáčknutým svinstvem, šponou....
dej sem fotky poškození
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
porbič77

13. 4. 2026, 6:57

Tak posílám fotky te me univerzalky + priruby a vretena asi to je ten kratky kuzel B5 ? nebo co to je je taky dost poskozeny omlaceny nemel bych ho treba rovnou trochu stocit ? ze predu a z boku

jinak teda ta univerzalka je asi IUS nakonec nevim ma srouby zepredu ale i ze zadu

no pousuďte sami
IMG_3813.jpeg
IMG_3814.jpeg
IMG_3815.jpeg
IMG_3816.jpeg
IMG_3817.jpeg
Sancho Panza

13. 4. 2026, 7:06

testone píše: 13. 4. 2026, 6:39 nedovedu si moc představit jak a proč by konec vřetene s upínacím kuželem byl pomlácenej
je tvrdej kalenej
bežným opotřebením určitě ne
to by někdo musel vzít palici a úmyslně do něj mlátit
to že po výměně sklíčidlo šmajdá je podle mých zkušeností vždycky nějakým přimáčknutým svinstvem, šponou....
dej sem fotky poškození
asi tak - a pokud je to poťukaný (protože uživatel byl naprostý xxxxx), tak se vezme do ruky kamen a normálně se to opraví (odbrousí - začistí to, co je vymáčklý ven). Ale nějak si taky opravdu nedokážu představit, jak se dá pomlátit :shock: cementovaný čelo vřetene a kužel tak, aby to šlo "ven" :shock:
Vyměňovat univerzálky na přírubě :lol: , aby se tím zmenšilo :lol: házení - to mě fakt rozsekalo - co za neuvěřitelný nesmysly dokážou lidi na těch ynternetech "vymyslet" a "objevit".
Jakákoli normální příruba je litěná a nebo měkká ocelová právě proto, aby ani při desítkách let výměn nešel konec vřetene do xxxxxx, ale právě jen spotřební příruba. Pokud kdokoli naopak furt mění měkkou univerzálku (její tělo) na měkký přírubě, tak jedinou jistotou je to, že oboje (jak centráž sklíčidla, tak přetočený povrch příruby) půjde po pár desítkách výměn (nebo i dřív) totálně do kytek - protože to je měkký na měkký a ještě s přesahem - takže naprosto špatně pro opakované sundavání a nandavání.
Čištění (pečlivé - a to absolutně) a mázání kuželu a čelní dosedací plochy vřetene je samozřejmě naprostá nutnost - protože jinak to prostě běžet nebude a ani nemůže.
To samý příruba - pokud je zprasený kužel a nebo čelo (celý tvar by měl být tak ideálně silně pod stovku - aby to sedělo perfektně a všude), tak to samozřejmě opět neběží - ale to je problém zprasené příruby a obsluhy mašiny - ne toho, že by se měla měnit univerzálka na přírubě.
Aris

13. 4. 2026, 7:07

Kužel a dosedací plochu nestáčet! Nikdy!
Tohle se brousí. A určitě bych to nechal na odborníkovi.
Každopádně univerzála to má za sebou a možná i ta příruba. Nevypadá moc dobře.

Ten kužel je B5. Chybí na něm aretace toho bajonetového disku. Takhle volně by být neměl.
Charon
Sponzor fora

13. 4. 2026, 7:18

Já to shrnu, umím hovno, nože mám na hovno, vbd mám na hovno, ale chystám se stočit kužel na vřetenu :? Tvl to nevymyslíš :?
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Aris

13. 4. 2026, 7:20

Jdu si do sámošky pro brambůrky. To bude ještě zajímavé.)
Charon
Sponzor fora

13. 4. 2026, 7:23

Sámoška už zavřela, musíš do večerky k šikmovokejm :lol:
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“