Brusky BU16 (BUA16) obecně - zkušenosti a rady

robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

14. 4. 2026, 3:36

prosim diskutery o trosku mene arogance a urazek, kdo nikdy neudelal nejakej bastl jen aby se to nejak posolichalo....
Vzdycky neni cas a kapacity si s tim hrat tak aby bylo vsechno spravne. Chtel bych videt vasi argumentaci v automotive kdy se posere neco na lince, dily prijdou za 35 tydnu a do 3 hodin zacne odpocet kdy kazdych 5 minut bude stat 10 000EUR.
Tam jsou kazde takoveto knizeci rady k prdu. Prichazi ke slovu priserny bastl, Gafa, drc pasky, kladivo a jine zvireciny. A funguje to a zachranje to stovky milionu. Tak trosku respektu prosim. Vzdyt je to jen rotor do sekacky. Zadna vacka do sportaku.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Kutil jd

14. 4. 2026, 3:50

Diky RaS a robokop - snažím se být důsledný, možná se jen jedná o vřeteno do sekačky ale princip kvalitní výroby je vždy stejný. Jen jsem se obrátil na toto forum s dotazem a očekával jsem odborné názory jak by se slušelo na odborné forum, to je vše.
lapa
medaile za lepsi forum

14. 4. 2026, 4:13

Ale tady jsou i/zejmena odborníci a tak dostavas odbornicke odpovedi ... :lol:.
Od odbornych se lisi totalni nevstricnosti (vystihl to robokop).
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
stanik84

14. 4. 2026, 6:59

Sancho Panza píše: 14. 4. 2026, 11:09
Kutil jd píše: 14. 4. 2026, 11:03 Tak tomu nerozumím, co je EVP ? Na BU16 ???
možná že jsem se prostě netrefil - to se klidně může stát - ta fotka je dost rozmazaná
download/file.php?id=192154&mode=view
Původně jsem si myslel, že je to legendární EV513D, ale asi to bude o generaci novější verze.
V čem je legendární? Lámání rukou? :D . Tuhle jsem jí tahal po střeše. Nějak mi nebylo líto, když zahučí dolů... Bohužel má jen dva kvalty a VYP/ZAP... Největší vražda na ruce je Narex EV 415 D, to když se kousne tak masakr - stačil 9 mm vrták.
jergus.balaz
Kontaktovat uživatele:

14. 4. 2026, 8:36

Kutil jd píše: 14. 4. 2026, 3:50 Jen jsem se obrátil na toto forum s dotazem a očekával jsem odborné názory jak by se slušelo na odborné forum, to je vše.
Nie. Ty si sa prišiel pochváliť, ako si zvládol úpravu stroja a ako si "obrusil" 600mm dlhý kus na stroji do 350mm. V tvojom prvom príspevku nie je žiadna otázka, takže všetky tvoje pokusy o nadviazanie diskusie sú len bezvýznamné obhajovanie. Ostatní obhajcovia sú na tom rovnako.

Keby si sa na daný problém opýtal, v prvom kroku by som ti napisal, že to treba dať na brusku o jednu veľkosť väčšiu. Na takej 2UD/750 je to akcia asi na 15 minút.
Ak by si sa pýtal len na čisto pohon toho rotacneho noža, tak primarne riešenie je osadiť pracovný vretennik s MK3 trojstranným ihlanom, ten zabezpečí rotáciu dielca. No ale ak by si to chcel stále poháňať nejakým externým zdrojom, tak v prvom kroku sa volí gumený O-kruzok bez spoja a poháňa sa to na nejakej valcovej ploche.
Čo sa týka samotných otáčok dielca, volil by som na začiatok 90ot/min, na finiš skôr 60ot/min. Pre samozvaných internetových odborníkov je to kvôli tomu, že štíhle dielce sú náchylné na vibrácie. A takýto zvarenec s vnútorným pnutim obzvlášť.
BalazKovo.sk
Sancho Panza

15. 4. 2026, 5:14

robokop píše: 14. 4. 2026, 3:36 Vzdyt je to jen rotor do sekacky. Zadna vacka do sportaku.
Původně se mi už do tohoto tématu :roll: nechtělo nic psát - ale.
ten "válec" je vřeteno z vřetenové sekačky - a základní informace - pro některé (zejména co nejspíš takovou sekačku ani neviděli) je to pořádně nabrousit (naostřit) bez vhodné mašiny (brusky) a zkušeností celkem problém - proto se taky za to ostření obvykle celkem dost platí (není to nic levného) a zk.....it ten válec s noži, je víc než jednoduché. Ona ta sekačka totiž překvapivě neseče, ale střihá (jako nůžky na papír) kdy střihá ten nůž v šroubovici oproti pevnému noži na těle "sekačky".
Takže když to "nabrousí" :roll: pakistánec, tak to "funguje" :lol: :roll: přesně podle toho jak přesně to nabrousil - místy to střihá, místy to dře, místy to žvejká......prostě úplně napikaču. Obvykle se to ostří na jednoúčelových bruskách - třeba
https://milati.nl/wp-content/uploads/20 ... ochure.pdf
a nebo to nouzově tak nějak jde i na hrotovce - ale musí být dostatečně velká a rozhodně ne nějaký zbastlený šrot a hlavně obsluha musí být technicky adekvátně zdatná.
Jinak kdybych já zjistil, že mi někdo takhle likviduje :roll: to vřeteno (mj. i to vřeteno jako spotřební materiál není nic levného), tak bych ho rovnou hnal bičem že by nestačil utíkat.
Naposledy upravil(a) Sancho Panza dne 15. 4. 2026, 6:36, celkem upraveno 1 x.
Sancho Panza

15. 4. 2026, 5:44

lapa píše: 14. 4. 2026, 4:13 Ale tady jsou i/zejmena odborníci a tak dostavas odbornicke odpovedi ... :lol:.
Jestli nutně chceš slyšet odbornou radu - tak i s rizikem, že to někoho zase xxxxxx a dostanu ban, to napíšu.
Ať si na to pořídí adekvátní mašinu a udělá si alespoň naprosté základy v oboru.
https://vzdelavacistredisko.cz/kurzy/st ... usic-kovu/
Je to to srozumitelné a dostatečně vstřícné?
Sancho Panza

15. 4. 2026, 6:13

ještě - pro lepší představu - jak má takový břit toho nože vypadat.
Zadek je odlehčený, předek má krátkou válcovou fazetu - v principu je to stejný jako strojní výstružník - akorát to je na rozdíl od výstružníku přesně válcový - nejsou tam ty kužele co každý výstružník má. Pokud to nemá tu fazetu, tak to nemá životnost a nestřihá to, navíc trpí ten pevný nůž. Fazeta má mít 30% tlouštky nože, odlehčení zadku pak ten zbytek - tj. 70%, a mělo by to být odlehčený minimálně pod úhlem 20°
Jinak za domácí úkol si to všichni, co se jim to zdá snadný :lol: , můžou zkusit udělat.
knife_geometry.png
stanik84

15. 4. 2026, 7:15

Sancho Panza píše: 15. 4. 2026, 5:44
lapa píše: 14. 4. 2026, 4:13 Ale tady jsou i/zejmena odborníci a tak dostavas odbornicke odpovedi ... :lol:.
Jestli nutně chceš slyšet odbornou radu - tak i s rizikem, že to někoho zase xxxxxx a dostanu ban, to napíšu.
Ať si na to pořídí adekvátní mašinu a udělá si alespoň naprosté základy v oboru.
https://vzdelavacistredisko.cz/kurzy/st ... usic-kovu/
Je to to srozumitelné a dostatečně vstřícné?
Vždyť máš pravdu. Dik za tu knizku. Super cteni.
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“