kulový čep

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Odpovědět
berni

4. 6. 2026, 7:35

prosím, najde se někdo, kdo by se ujal soustružnické výroby takovýchto čepů? materiál pro následné zakalení a nitridaci? výkres bych zaslal případnému zájemci. Pro dokreslení, celé je to cca 65 mm dlouhé, koule d21,5 mm. Počet kousků dle ceny, ale minimálně 4 ks. díky za SZ.

PS: (netuším výrobní postup, ale vytočené na soustruhu a mnou poté doma doleštěné brusnou pastou bude vždy lepší, než to co mám k dispozici).

PPS: (když už selže možnost výroby, doporučte prosím přípravek na výrobu koulí pasující na mn80ku :D ).
cep.jpg
zverodoktor

4. 6. 2026, 9:23

Ja teda niesom od fachu, ale mne to príde ako guľový čap z auta vytiahnutý z panvy. Z čoho to máš? Ak z auta nebude jednoduchšie skúsiť zohnať celý čap?
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, VS16, Anycubic Kossel
berni

4. 6. 2026, 9:59

je to tak, z vozu 100 let starého. Zjistil jsem, že na ajrovce je taková vůle, že to takto nejde. Dvorní dodavatelé ND na ajry nemají (a to co měli, nechávali kdysivá také vyrábět). Náhrada za tradovaný čep z M22 už je také historie. Barkas jakbysmet. Jako, nějaký jistě nakonec z něčeho pasovat bude, ale zatím jsem nenašel z čeho (návštěva Světlušky v Brně nepomohla). Proto dotaz na možnost výroby. Jistě, koupit hotový, rozebrat jej, použít vnitřek, to by bylo milionkrát jednodušší
Narex

5. 6. 2026, 2:50

Ahoj.
Spraviť to na CNC nemám problém. Vedel by som to dať aj kalit a nitridovať, ale opracovanie po tepelnom zušlachtení neviem zabezpečiť. Teda dalo by sa to obrobiť znovu diamantovým dokončovacím nástrojom, ale to záleží od požadovanej kvality povrchu.
No a samozrejme za 4 kusy by to bola rapídne vyššia než napríklad za 50ks. Leda že by si ich vedel niekde dalej predať. Možno sa ešte ozve martasg1, ktorý to sfušuje ako vždy :D :D
Pošli výkres ak máš záujem, cez SZ.
Sancho Panza

5. 6. 2026, 5:22

berni píše: 4. 6. 2026, 7:35 prosím, najde se někdo, kdo by se ujal soustružnické výroby takovýchto čepů? materiál pro následné zakalení a nitridaci? výkres bych zaslal případnému zájemci. Pro dokreslení, celé je to cca 65 mm dlouhé, koule d21,5 mm. Počet kousků dle ceny, ale minimálně 4 ks. díky za SZ.

PS: (netuším výrobní postup, ale vytočené na soustruhu a mnou poté doma doleštěné brusnou pastou bude vždy lepší, než to co mám k dispozici).

PPS: (když už selže možnost výroby, doporučte prosím přípravek na výrobu koulí pasující na mn80ku :D ).

cep.jpg
No, trochu mě vždy překvapuje když na ynternetu se člověk dočte, jak který sebevrah (ty čepy jsou na řízení, že) chce aniž by o tom něco věděl, sám cosi vyrábět.
V první řadě - levý čep má závit naválcovaný, pravý ne. Můžeš hádat proč to tak je, na co to má vliv a co by se teda mělo dodržet, aby když to nebude naválcovaný, aby nedošlo k tomu, k čemu klidně může dojít (když to bude udělaný někým, kdo netuší, co se musí dodržovat).
Nyní k materiálu - no, pokud to chceš nutně nitridovat, tak překvapivě nějaká nitridačka - třeba 14Al - kterou ovšem nebude v kusovce úplně jednoduché (pominu-li staré zdroje) sehnat. Nitridovat jde i třeba překvapivě i komunální QTčko - to je totiž už zušlechtěný, ale otázkou je, jaká bude vrubová houževnatost (v tom výběhu a krčku) - to si musí rozhodnout sebevrah sám. Jinak obvykle ty čepy nebývají zrovna nitridované, protože jednak by to nikdo nezaplatil, ale hlavně ta vrstva je tlustá tak maximálně 0.2, takže v tom bordelu by byla životnost .....no jako u nitridace v bordelu. Klasika je nitrocementace (nebo karbonitridace), kde je vrstva podstatně větší, pak se ovšem musí pečlivě hlídat vrstva a vruby a hlavně pevnost jádra po peci (daná matrošem a CHTZ), aby to pak někde, kde nemá, za jízdy neupadlo. Takže na jádro vybrat něco, co je relativní měkota, rozhodně nehonit hořejšek - pevnost.
Vytočit na 80 (jako etalon opruzu) by to samozřejmě šlo, vyhlodat kouli na ruce, kouli pak na skoro čisto (poslední cca 0.5) dobastlit na šablonku a nebo nožíkem v ramínku do toho děličkovýho vřetene - stejně jako se dělají koule v přípravku (točně) na koule. Opruz, ale realizovatelný. Přídavek tak aby to pak vyšlo (při dolapování) já bych volil tak 0.1-0.2 - podle toho, jak to bude na mikrometr šišatý.
Pak prohnat pecí, nakonec dobastlit geometrií (aby to byla přesná koule) - to udělat klasicky jako na jakýkoli kouli - pastou, trubkou a akuvrtačkou pod 45° (třeba - prostě mimo krček koule, ale šikmo a furt kývat).
Udělat tu kouli klidně do 0.005 (od koule v geometrií) pak není sebemenší problém - jak na to - to Ti poradí ti odborníci, co tu brousí ty čočky a zrcadla do dalekohledů :lol: - protože to je naprosto stejný princip.
Dopředu upozorňuji, že pokud to pak upadne (v krčku a nebo výběhu), tak jsem pečlivě upozorňoval, že takový dílec by měl vyrábět jen někdo, kdo má o strojařině dostatečné znalosti.
berni

5. 6. 2026, 8:00

děkuji, jak za nabídku, tak za dlouhý komentář. Trochu (více) jsem ho čekal. Souhlasím, bylo by pěkné a taky vhodné vzít si všechno k srdci. Taky to nechci dělat z hlazenky :D . Nitridace jednoduše protože mám možnost, tvrdochrom všude okolo již skončil.
cep2.jpg
jen pro dokreslení... na tomto čepu vozík (něco co má maximálku 60 km v hodině ani jinak nazvat nejde) jezdil u předchozího majitele poslední čtvrt století. Před minutou jsem ho kvůli vyfocení vymontoval z původní spojovačky. Spojovačku dokonce někdo přeříznul a nabastlil matici s závitovkou, jakožto štelovací prvek. A taky to jezdilo. Zas takový punk ale nejsem, abych to tam namontoval zpět. Spojovačku mám novou, jen se mi nedostává alespoň jednoho pěkného čepu.
OK, možná někdo napíše že jsem hovado, když chci takovýto čep nahradit jiným, nově vyrobeným. Já si to nemyslím. Dělám testačního komisaře HV přes dvacet let, viděl jsem už hodně zajímavostí a prasáren. A taky auta s komempresorem, turbem, trhající asfalt a poloosy, zrovna tak prdlavky jako je zmíněná ajra. A v tomto případě bych nehledal složitosti. Polovina "jezdících" ajrovek má čepy po smrti (toho se nezastávám), polovina třebas ze "staré novovýroby" od Šilhánů (nechci křivdit či zhazovat, ale udělal přesně to, co chci já. Nechal vytočit, zakalit a povrchovku).
testone
Sponzor fora

5. 6. 2026, 8:49

myslím, že pokud to uděláš z běžně dostupné 15142 QT (42CrMo4 QT) i bez jakéhokoli dalšího tepelného zpracování, tak to bude při nájezdu těch 1000 km/rok fungovat dalších 100 let bez potíží
15142 QT má ve stavu jak se prodává cca 1200 MPa pevnosti, to není bláto
koneckonců můžeš tvrdost těch jednotlivých povrchů snadno porovnat tím že do nich rýpneš pilníkem, to hodně napoví
jen bych dal při soustružení pozor na to, aby v přechodech těch jednotlivých ploch (koule - krček, krček - tělo atd) nebyla ostrá hrana ale radius alespoň tak 1 mm a povrch nebyl nikde potrhaný
závit udělat nožem s příslušným radiusem na špičce, tedy ne očkem (bude potrhaný) nebo kudlou nabroušenou do špičky, tj. nejlépe závitovou destičkou a s výběhem do zápichu jak je to na fotce na tom pravém kusu
vše výše zmíněné je nutné aby nikde nevznikl vrub jako možný zárodek šíření trhliny
to je myslím to, co Sancho měl na mysli v té první kousavé větě
Sancho Panza píše: 5. 6. 2026, 5:22 No, trochu mě vždy překvapuje když na ynternetu se člověk dočte, jak který sebevrah (ty čepy jsou na řízení, že) chce aniž by o tom něco věděl, sám cosi vyrábět.
V první řadě - levý čep má závit naválcovaný, pravý ne. Můžeš hádat proč to tak je, na co to má vliv a co by se teda mělo dodržet, aby když to nebude naválcovaný, aby nedošlo k tomu, k čemu klidně může dojít (když to bude udělaný někým, kdo netuší, co se musí dodržovat).
......
pokud píšu nesmysly, prosím o konkrétní oponenturu v čem a proč
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Sancho Panza

5. 6. 2026, 10:35

samozřejmě, vytočit to jenom z QT, nechat v tyčkovým stavu a třeba došmirglovat, to lze - o tom žádná. Ale životnost bude skutečně mizerná - odhadem třeba 1/5 až 1/10 oproti tvrdému povrchu. Jestli to stačí a nebo ne - to si musí vetaránista zdůvodnit sám. I tak, z QT celkem pro sebe věci děláme, kus od mě z něj dělával seriově kamarád pro veteránisty po celým světě (na šachovnicový motorky) a qt zrovna nějakou velkou vrubovou houževnatostí neoplývá - takže ty radiusy (výběh závitu) a ten "tvar - přechod" pod koulí) musí být naprosto skvělý - tj žádný stopy po kudle a nebo škrábance - prostě dodělat - klidně i šmirgl, ale co nejlíp.
I tak to zrovna moc správně není - správně by to mělo být z čehokoli, co bude mít jádro houževnatější než QT v QT stavu a na kouli pak naopak tvrdou vrstvu.
Takže na numerice by to jistě šlo vytočit, pak došmirglit :lol: a hlavně mít těch kusů víc :lol: - aby se daly furt měnit. Mj, tím, že to bude měkký, tak místo toho, aby oko žralo čep (jak to normálně je) tak to bude přesně obráceně - bude mizet oboje, protože v tom bordelu se bude to poloměkký oko a čep žrát navzájem. No a ty oka, ty se pak budou vyrábět daleko hůř.
Naposledy upravil(a) Sancho Panza dne 5. 6. 2026, 10:49, celkem upraveno 1 x.
Sancho Panza

5. 6. 2026, 10:48

testone píše: 5. 6. 2026, 8:49 15142 QT má ve stavu jak se prodává cca 1200 MPa pevnosti, to není bláto
koneckonců můžeš tvrdost těch jednotlivých povrchů snadno porovnat tím že do nich rýpneš
to sice není (bláto) - ale pevnostně - ne na otěr a zejména v bordelu - při těch 120 kilech to z hlediska otěruvzdornosti je (a musí být) standardní mizerie - pevně daná prostě tou tvrdostí co odpovídá těm 1200MPa - a nedá se s tím udělat nic - kdyby se to zušlechtilo výš, tak to bude tvrdší jenom trochu, ale praskací o to víc - proto taky to QT je pečlivě zušlechtěný jenom tak jak je - aby to šlo točit a hlavně to nepraskalo. Každému, kdo netuší o co jde doporučuju si zkusit udělat z QT osazený kus (ostrý roh), pak to znova zušlechtit nahoru co to jde a pak to zkusit urazit kladivem - praskne to jak malina.
Prostě QT, je klasika, jak za cenu horšího obrábění obejít nutnost pece u nezásadního zušlechtěného dílce dělaného s klasickým postupem - ale opakuju znova, ovšem za cenu jiných (někdy i zásadních) nevýhod.
Jo a ještě jedna dodatečná poznámka - různé průměry QT mají různou pevnost a jde koupit i tyče zušlechtěné na různou pevnost - takže důležité dílce (z hlediska namáhání) z QT - je třeba mít papíry od dávky (kde je, kam je to zušlechtěný) a nebo si to (lépe) sám pro jistotu píchnout - abych měl jistotu kolik to má těch kilo. Mj, tohle platí (že by se to mělo kontrolně píchnout) vždy a pro všechno, co kdy pro zušlechtění prošlo pecí.
Milan199

5. 6. 2026, 11:48

Asi bych to udělal z 51CrV4 // 15260 // a nechal zušlechtit a nanitridovat. Jestli chceš tak ti mohu kousek uříznout. Objednával jsem dnes 60 m a něco tu asi je i od předchozí zakázky.
testone
Sponzor fora

5. 6. 2026, 12:23

Sancho Panza píše: 5. 6. 2026, 10:48
testone píše: 5. 6. 2026, 8:49 15142 QT má .....
to sice není (bláto).....
......, ale praskací o to víc - proto taky to QT je pečlivě zušlechtěný jenom tak jak je - aby to šlo točit a hlavně to nepraskalo. Každému, kdo netuší o co jde doporučuju si zkusit udělat z QT osazený kus (ostrý roh), pak to znova zušlechtit nahoru co to jde a pak to zkusit urazit kladivem - praskne to jak malina.
.....
tohle můžu potvrdit z vlastní nedávné zkušenosti
jen jsem tu křehkost při zkoušení přičítal nějaké vlastní chybě a nenapadlo mě - tolik zkušeností nemám - že je to obecná věc
...
díky za vysvětlení
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“