plnění bombiček SodaStream

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Odpovědět
berni

9. 9. 2026, 10:30

prosím o radu. Maje SodaStream mk1, tedy bombička s bajonetem a dírou v čele, rozhodl jsem se pro experiment s jejich plněním. Jen ouha, nějak mi to nejde. Mám tuto redukci
222434076.jpg
. Plním z bomby, nikoliv z hasičáku. SS bombičku předchladím (zatím jen v klasickém mražáku, mám možnost ale i na -80, to zatím nezkoušeno). Při pokusu přesunu CO2 zkoušeny různé pozice "mateřské" tlakovky, tedy i vzhůru dnem. Výsledek žalostný, nic dovnitř nenateče. Zkoušeno vícero SS bombiček i vícero "mateřských". Co dělám špatně? díky.
Charon
Sponzor fora

9. 9. 2026, 12:01

Normální stav, ventily maji protipojistku aby nešly bez plnici stanice plnit :o
Nejstarsi ji nemají, jsou jeste v obehu ale je jich malo. Plnim z hasicaku s trubkou, ne predelanou na svareni, no problem :) Nejjednodussi je koupit alternativni ventily na ali bez pojistky a bombicky jima osadit. Jen nesmis zapomenout a nevymenit v kramu :evil:
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
berni

10. 9. 2026, 12:25

OK, díky. Tedy třebas https://www.aliexpress.com/item/1005003 ... in_prod%3A?

Toto jsem taky někde četl, myslel jsem ale, že jde o rozdíl mezi verzí s trapézem a bajonetem. Ta pojistka by se z toho stávajícího ventilu nedala kuchnout, nezkoušel jsi se do toho dostat? (ať si ušetřím slepou cestu). Kromě mého sifonu pro děcka s těma bombičkama kamarád (po tom, co bych to rozchodil), hodlá tlačit pivo na dovolených. Zde pak už jistá úspora při domácím plnění existovat bude.
Charon
Sponzor fora

10. 9. 2026, 2:53

berni píše: 10. 9. 2026, 12:25 OK, díky. Tedy třebas https://www.aliexpress.com/item/1005003 ... in_prod%3A?

Toto jsem taky někde četl, myslel jsem ale, že jde o rozdíl mezi verzí s trapézem a bajonetem. Ta pojistka by se z toho stávajícího ventilu nedala kuchnout, nezkoušel jsi se do toho dostat? (ať si ušetřím slepou cestu). Kromě mého sifonu pro děcka s těma bombičkama kamarád (po tom, co bych to rozchodil), hodlá tlačit pivo na dovolených. Zde pak už jistá úspora při domácím plnění existovat bude.
nejde vyndat, samo jsem zkusil :D

Jo jo to je von :mrgreen:
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
shaolin
dezinfo trol

13. 9. 2026, 9:49

pivo sa netlačí čistým co2, ale zmiešaným s n2. Ma to asi nejaký dôvod.

Každopádne co2 rozpustené vo vode zvyšuje kyslost organizmu a ovplyvňuje jeho spravne fungovanie. Pri dlhodobom používaní môže byt telo náchylné na rôzne choroby a zdravotné anomalie bez zjavnej príčiny. Je to ako liat repkový olej do motora. Môže to priniest radost z úspory ale je len otázka casu kedy sa to nenávratne rozpadne.
To že niekto nerozumie tomu čo píšem, neznamená že som troll :)
ok1in

13. 9. 2026, 11:54

shaolin píše: 13. 9. 2026, 9:49 pivo sa netlačí čistým co2, ale zmiešaným s n2. Ma to asi nejaký dôvod.
A ten je známý :lol:
Kdysi se tak běžně pivo z bečky tlačilo, jen po několika dnech si byl jak balón a žáha pálila jak o čarodějnichích, bo byl si překyselený jak cyp. :mrgreen:
Komunikace, telemetrie, automatizace, pohony...
Despo

14. 9. 2026, 9:44

shaolin píše: 13. 9. 2026, 9:49 pivo sa netlačí čistým co2, ale zmiešaným s n2. Ma to asi nejaký dôvod.

Každopádne co2 rozpustené vo vode zvyšuje kyslost organizmu a ovplyvňuje jeho spravne fungovanie. Pri dlhodobom používaní môže byt telo náchylné na rôzne choroby a zdravotné anomalie bez zjavnej príčiny. Je to ako liat repkový olej do motora. Môže to priniest radost z úspory ale je len otázka casu kedy sa to nenávratne rozpadne.
Ale můžeš tlačit i čistým CO2, za předpokladu, že bude tlak vůči teplotě syceného nápoje odpovídat úrovni sycení, kterou vyžaduješ...jsou na to saturační tabulky. Jinak to zvyšování kyselosti organismu funguje jak prosimtě? :shock: :D

Jinak ještě k tomu přeplňování...chce to cit v ruce;) (na začátku otevírat extrémně pomalu, až když to tam začne konstantně téct, tak pak se dá otevřít naplno. Ale mnohem jednodušší je koupit generickou lahev bez pojistky. Hodně pomůže dát prázdnou Sodastream lahev na chvíli do mrazáku a lahev ze který plníš otočit (což už jsi se ale asi někde dočetl).
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“