Kvalita a problémy soustruhů Cyrrtec (Flexiturn 2260VBLE V3)

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
Milan199

18. 9. 2026, 3:26

GameFanCZ píše: 18. 9. 2026, 12:30
...
Opět, pokud máte třeba info na nejlepší ocel (popř. nejlepší materiál) na které(m) se učit, budu jen rád. Vím že hliník, mosaz a různé typy ocelí se obrábí naprosto jinak, nejsem až tak blbej. Jak se liší slitiny oceli mezi sebou a jaké se dají a nedají obrábět... jo tam už se ztrácím.
...
Ty vůbec nerozlišuješ materiály ! Není ocel jako ocel, není hliník jako hliník, ...

Obecně se dobře obrábí tzv automatové materiály. Ty jsou zpravidla "legované" sírou nebo olovem a jsou proto křehké a dělají krátkou třísku. Materiály tvárné // měkké // se oproti tomu obrábějí blbě.

Takže například ocel 11109 // 11SMn30 neboli 1.0715 // jde obrábět dobře. Ale nelegovaná ocel 11373 jde dost blbě.

Mosaz CuZn39Pb3 se obrábí skvěle. To jsou různé šestihrany, tyčky , ... Ale mosaz na trubky CuZn37 už je trochu problém.

Hliník automatový AW2011 neboli AlCu6BiPb neboli 42 4254 jde zase obrábět prima. Ovšem takové ty měkké hliníky na plechy a elektrikářské pásy jsou na obrábění ukázkový oser. Extrudované profily jsou často jakost AW 6082. Když mají doplňkové označení T6 jsou tepelně upravené a jdou obrábět dobře. Když "se ušetřilo" a doplňkové označení je F - je to malér.

Takže pokud budeš dělat první pokusy s obráběním sežeň si "automatovku" ať z toho nemáš mindrák hned na začátku.

Pokud se mám vyjádřit k těm strojům co nad nimi uvažuješ ... Ten Cyrrtec neznám.
Kdysi jsem koupil pásovku Proma a to byl totální šit. Rozpadalo se to pod rukama a na práci to tedy nebylo. Skončila ve šrotu.

Oproti tomu kamarád má už spoustu let SPC 900 PA a docela to chválí. Připravuje si na tom třeba polotovary do CNC soustruhu, nebo různé přípravky.

Nebylo by pro tebe dobré sehnat někoho v okolí kdo má a umí a u něho si to zkusit ? Pak teprve zajet k prodejci a tam si to zkusit na identickém materiálu se stejným nástrojem.
GameFanCZ

18. 9. 2026, 3:48

Milan199 píše: 18. 9. 2026, 3:26
GameFanCZ píše: 18. 9. 2026, 12:30
...
Opět, pokud máte třeba info na nejlepší ocel (popř. nejlepší materiál) na které(m) se učit, budu jen rád. Vím že hliník, mosaz a různé typy ocelí se obrábí naprosto jinak, nejsem až tak blbej. Jak se liší slitiny oceli mezi sebou a jaké se dají a nedají obrábět... jo tam už se ztrácím.
...
Ty vůbec nerozlišuješ materiály ! Není ocel jako ocel, není hliník jako hliník, ...

Obecně se dobře obrábí tzv automatové materiály. Ty jsou zpravidla "legované" sírou nebo olovem a jsou proto křehké a dělají krátkou třísku. Materiály tvárné // měkké // se oproti tomu obrábějí blbě.

Takže například ocel 11109 // 11SMn30 neboli 1.0715 // jde obrábět dobře. Ale nelegovaná ocel 11373 jde dost blbě.

Mosaz CuZn39Pb3 se obrábí skvěle. To jsou různé šestihrany, tyčky , ... Ale mosaz na trubky CuZn37 už je trochu problém.

Hliník automatový AW2011 neboli AlCu6BiPb neboli 42 4254 jde zase obrábět prima. Ovšem takové ty měkké hliníky na plechy a elektrikářské pásy jsou na obrábění ukázkový oser. Extrudované profily jsou často jakost AW 6082. Když mají doplňkové označení T6 jsou tepelně upravené a jdou obrábět dobře. Když "se ušetřilo" a doplňkové označení je F - je to malér.

Takže pokud budeš dělat první pokusy s obráběním sežeň si "automatovku" ať z toho nemáš mindrák hned na začátku.

Pokud se mám vyjádřit k těm strojům co nad nimi uvažuješ ... Ten Cyrrtec neznám.
Kdysi jsem koupil pásovku Proma a to byl totální šit. Rozpadalo se to pod rukama a na práci to tedy nebylo. Skončila ve šrotu.

Oproti tomu kamarád má už spoustu let SPC 900 PA a docela to chválí. Připravuje si na tom třeba polotovary do CNC soustruhu, nebo různé přípravky.

Nebylo by pro tebe dobré sehnat někoho v okolí kdo má a umí a u něho si to zkusit ? Pak teprve zajet k prodejci a tam si to zkusit na identickém materiálu se stejným nástrojem.
Uvažuju nad tím že někoho zkusím najít.
Hasiči by mi to možná nechali abych se s tím seznámil, ale to je velké možná jelikož to používají na opravy.

Materiály jsem zatím moc nestudoval, to ne. Proto taky ta S235. Od tý upouštím.
Nejsou ty automatový materiály drahý? Nerad bych si tzv koupil opičku a neměl na banánky.
Alespoň by ty velký stroje mohly utáhnout karbid což?
O těch vím, že se musejí jet celkem v zápřahu aby byl dobrý povrch, což většina těch malých soustruhů neutáhne a řeší to používáním plátků určených na hliník.
Pak je ještě otázka jestli mi těch 5.2kW co má SN32 utáhne jistič, jelikož elektrika v garáži je komplet vytažená z těch tří fází (Děláno dědou asi tak 40 let zpátky.)
Vychází mi to na 13 ampér což je dost, a předělávat elektriku se mi taky moc nechce.

Ano, je tu dost limitů, vím o tom, omlouvám se.
Milan199

18. 9. 2026, 4:12

Problémy s elektrikou jsou většinou při rozběhu motoru. To se dá řešit FM nebo soft starterem.

Otázka je co považuješ za drahý. Ale ty automatovky nestojí nijak odlišně od podobných materiálů. Hodně se z nich dělá a mohl by tu být někdo komu zbývají kousky co už nevezme podávání. Na učení je to ideální.

První volba nástroje jsou plátky na nerez. Jsou ostřejší a dá se s nimi dosáhnout i dobrý povrch na oceli. Plátky na hliník budou brát dobře, ale velmi krátce. Docela slušné se mi zdají tyto plátky od PM-tech
Snímek obrazovky 2026-09-18 170706.png
Snímek obrazovky 2026-09-18 170706.png (92.87 KiB) Zobrazeno 599 x
Plátky na hliník osobně téměř nepoužívám ačkoliv obrobím hliníku týdně tuny.
GameFanCZ

18. 9. 2026, 4:59

Milan199 píše: 18. 9. 2026, 4:12 Problémy s elektrikou jsou většinou při rozběhu motoru. To se dá řešit FM nebo soft starterem.

Otázka je co považuješ za drahý. Ale ty automatovky nestojí nijak odlišně od podobných materiálů. Hodně se z nich dělá a mohl by tu být někdo komu zbývají kousky co už nevezme podávání. Na učení je to ideální.

První volba nástroje jsou plátky na nerez. Jsou ostřejší a dá se s nimi dosáhnout i dobrý povrch na oceli. Plátky na hliník budou brát dobře, ale velmi krátce. Docela slušné se mi zdají tyto plátky od PM-techSnímek obrazovky 2026-09-18 170706.png

Jen ještě k tomu materiálu: Odkud ho kupujete? Po internetu nebo osobně někde blízko ve městě?
Našel jsem něco na internetu, konkrétně "Mizopol" ale cena dopravy je taková, že koukám po něčem bližším. Prodávají nějaký hutní společnosti fyzickým osobám nebo jsou nějaký speciální prodejci?
lapa
medaile za lepsi forum

18. 9. 2026, 5:10

Zpresni si místo pusobeni z Plzeňského kraje na obec a určitě tě mistnejsi navedou.
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Milan199

18. 9. 2026, 5:19

GameFanCZ píše: 18. 9. 2026, 4:59
Milan199 píše: 18. 9. 2026, 4:12 Problémy s elektrikou jsou většinou při rozběhu motoru. To se dá řešit FM nebo soft starterem.

První volba nástroje jsou plátky na nerez. Jsou ostřejší a dá se s nimi dosáhnout i dobrý povrch na oceli. Plátky na hliník budou brát dobře, ale velmi krátce. Docela slušné se mi zdají tyto plátky od PM-techSnímek obrazovky 2026-09-18 170706.png

Jen ještě k tomu materiálu: Odkud ho kupujete? Po internetu nebo osobně někde blízko ve městě?
Našel jsem něco na internetu, konkrétně "Mizopol" ale cena dopravy je taková, že koukám po něčem bližším. Prodávají nějaký hutní společnosti fyzickým osobám nebo jsou nějaký speciální prodejci?
Materiál kupuji jak kde. Dural ve Feropolu. Oceli většinou u Ferony a nebo Bogner. Ale běžně beru metráky. Na domácí šudlání je ti to asi k prdu. Tady na foru jsou tipy na prodejce co ti uříznou kousek.
GameFanCZ

18. 9. 2026, 5:54

Milan199 píše: 18. 9. 2026, 5:19
GameFanCZ píše: 18. 9. 2026, 4:59

Materiál kupuji jak kde. Dural ve Feropolu. Oceli většinou u Ferony a nebo Bogner. Ale běžně beru metráky. Na domácí šudlání je ti to asi k prdu. Tady na foru jsou tipy na prodejce co ti uříznou kousek.
Jo, to je přesně proč jsem padl na ten Mizopol. Dávaj materiál po půl metrech, bohužel tam není moc výběr a najít něco na tom e-shopu je horor.
Myslím že feropol a bogner jsem taky viděl, ale prodávali spíš firmám, takže 6m minimální odběr což, jo, je to k prdu.
Další možnost co udělám je podívat se po Klatovech jestli tam něco není. Vím že ve Stodě je třeba jedna hutní firma, ale to je zas trochu daleko.
GameFanCZ

18. 9. 2026, 9:03

Trochu zcestný příspěvek, ale buď to bude někomu užitečné a nebo je to vodítko pro mě.

Věřili byste tomuhle?

https://stroje.bazos.cz/inzerat/2233249 ... e2n750.php

Stroj přebarvenej, což mě trochu zaráží. Prý že po renovaci, ale vnitřek není ukázaný, a za tu cenu bych byl skeptický.

Tak i tak je to Olomouc takže jet si pro to nic moc, tak to jen házím sem jako příklad toho co nacházím na bazoši. Tohle je asi nejlíp vypadající z těch starých strojů, a to mi samo o sobě zavání nějakým háčkem.
zverodoktor

18. 9. 2026, 9:09

Neboj sa, nič nenaboríš ak budeš aspoň trochu dávať pozor. Naviac tie stroje vydržia hodne, ak aj naboríš tak na 99% ti vytrhne obrobok z pakní alebo ulomíš nôž a to bude všetko. Tie sústruhy sú konštruované tak, že posuvové ústrojenstvo má nejaký ochranný prvok pred preťažením, trebárs strižný kolík ktorý sa dá vymeniť za 5 minút.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, VS16, Anycubic Kossel
testone
Sponzor fora

18. 9. 2026, 10:01

na naštětkovaný stroje bacha
to je v 99% případů GO štětcem
nový lak po GO vypadá jinak
...
jinak to je přesně to, co musíš udělat
sledovat inzerci, objíždět, udělat si obrázek
mašinu si pustit, pokud nelze nebrat, musí se točit bez extra kraválu a jít vše řadit
...
ještě něco
osobně bych se vyhnul strojům které mají vřeteno uložené v kluzných ložiscích a nemají CAMLOCK
což je třeba ten Kart, SV18, S28....
u těch kluzných ložisek je podstatně větší šance že budou v pr.... protože jsou náchylnější na řádné mazání
(teď se na mě vrhne hromada spokojených uživatelů SV18 atd)
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
GameFanCZ

18. 9. 2026, 10:11

testone píše: 18. 9. 2026, 10:01
na naštětkovaný stroje bacha
to je v 99% případů GO štětcem
nový lak po GO vypadá jinak
...
jinak to je přesně to, co musíš udělat
sledovat inzerci, objíždět, udělat si obrázek
mašinu si pustit, pokud nelze nebrat, musí se točit bez extra kraválu a jít vše řadit
...
ještě něco
osobně bych se vyhnul strojům které mají vřeteno uložené v kluzných ložiscích a nemají CAMLOCK
což je třeba ten Kart, SV18, S28....
u těch kluzných ložisek je podstatně větší šance že budou v pr.... protože jsou náchylnější na řádné mazání
(teď se na mě vrhne hromada spokojených uživatelů SV18 atd)
Je pravda, že SV18 vidím na tom bazoši taky spoustu. No vida. Spousta je jich levných (30k a níž) a všechny vypadají jako kdyby leželi deset let někde v poli. Zrezlý všechno, (většinou to vypadá povrchově, ale kdo ví), takže těm ložiskám v háji bych se nedivil.

Našel jsem tedy jeden SN321 co vypadá celkem dobře, ale napsaná cena dohodou, tak budu doufat že ta dohoda půjde dohodnout pod 50k.

Ten Kart mi hned přišel divnej. Cedulky a páčky jsou furt trochu zrezlý a to příslušenství taky nevypadá nejlíp což je dost pofiderní.
Takhle přece nekončí vybavení o který se někdo dobře stará, že?
jean

19. 9. 2026, 4:15

Preto som odporucal sn281. 321 je v podstate to iste, len vacsie. Je to kopia s28, ale ma camlock, kalene loze a zadne lozisko je valive. Predne je asi klzne, lebo je tam miska, do ktorej pada olej a maze lozisko priamo.
Niekde na prvej strane som ti pisal, ako si overis ten zaklad. Na farbu sa vyser, keby si videl ten moj, tak zan nedas 5 korun. Farba nesustruzi. Dolezite je, ze mi to na dlzke 200 mm sustruzi na 0,02 mm. O tom vela vacsich sustruhov moze snivat, lebo maju skrutene loze.
Viac napovie, ci je sustruh vycisteny a namazany. Ked bude zasrany jak maly cigan a prevodovky suche, tak bol majitel zjavne lajdak.
A narazy - ma to klucky, takze naraz nie je moc pravdepodobny. Na 99% ti skor vytrhne kus a ten ti poskodi masinu. Mne sa to takto fatalne za tych 7 rokov stalo 3x. Odniesol to pozdlzny posuv, na dvoch miestach nejde cisto. Geometria stroja prezila bez uhony.
https://www.facebook.com/tirotech.sk
pafik

19. 9. 2026, 9:42

Automatovky se dobře obráběj, ale nedají se svařovat. Což neznamená, že to nemůžeš svařit třeba cočkem, ale na jaderný elektrárně by to neprošlo :) . Bordel v tom dělá to olovo.
Já je regulérně letuju TIG a silikonovým bronzem, taky by šly pájet mosazí.
GameFanCZ

19. 9. 2026, 12:24

pafik píše: 19. 9. 2026, 9:42 Automatovky se dobře obráběj, ale nedají se svařovat. Což neznamená, že to nemůžeš svařit třeba cočkem, ale na jaderný elektrárně by to neprošlo :) . Bordel v tom dělá to olovo.
To jsem právě koukal na tu S235. Ta se podle všeho svařuje dobře, jen se nesoustruží dobře. Kdyby tak bylo něco co umí oboje.
Svářet moc neplánuju, ale když už, tak bych rád něco co i dřevo jako já dokáže vařit MIGem, protože dřív či později budu potřebovat něco co vyrobím někam navařit. Samozřejmě bych si pak mohl koupit jiný materiál, ale radši bych se hned naučil soustružit něco co se dá svářet.
GameFanCZ

19. 9. 2026, 12:28

pafik píše: 19. 9. 2026, 9:42 Automatovky se dobře obráběj, ale nedají se svařovat. Což neznamená, že to nemůžeš svařit třeba cočkem, ale na jaderný elektrárně by to neprošlo :) . Bordel v tom dělá to olovo.
jen ještě k tomu olovu...
Asi by to nešlo letovat normální olověnou pájkou že?

(Blbá otázka, já vím, ale radši se zeptat než ne)
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“