Pomoc s výběrem svařovacího stolu

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Odpovědět
capajev

20. 9. 2026, 3:17

Ahoj,
vyvstala mi potřeba koupě nového svařovacího stolu a protože to není levná záležitost, rád bych poprosil o vhled na několik témat.

Vstupy:
- velikost 1200x800 max 1500x800
- otvory 16mm, rastr 50x50

Dotazy:
- jaky material desky stolu? za relativně podobnou cenu mohu mít od jednoho výrobce nitridovanou ocelovou desku, od druhého je deska z S355J2+N. Svařuju zatím jen TIGem, takže mi nejde ani tak o přilnavost “kuliček” z COcka a elektrody, ale o celkovou odolnost (vrypy, atp). Nebo je nitridace u svarovacich stolu jen reklamni tah?
- jakou tloušťku desky? 12 nebo 15? tady se dá případně docela ušetřit. Bute to malý stůl a můj dohad na zatížení je max 400kg

edit: nejčastěji budou polotvary 30-100kg

Díky, Pavel
pafik

20. 9. 2026, 9:11

Jsi jako ti, kteří chtějí koupit soustruh/frézku/brusku/cokolivjiného a nedají k tomu cenovou hladinu.
Takže hledej šmudlo: https://svareci-stul.cz/obchod/
Poškrábat se dá všechno, i nitridace. Na TIG bych vzal cokoliv, od toho kuličky nelítaj. Na cočko se stříká na stůl separační sprej (pravděpodobně silikonovej olej), ale jestli do toho stolu migneš palicí, tak ho poškodíš, leda by měl na sobě dva centimetry gumy.
capajev

20. 9. 2026, 9:33

Ja ti dam smudlu…. neprosil jsem se o vyber konkretniho stolu, ale pomoc ve srovnani materialu a jeji upravy a tloustky desky stolu, prave proto ze jsem hledal.
pafik

20. 9. 2026, 9:39

Ale vždyť to je totéž, jako kdybys chtěl poradit s výběrem soustruhu; řeknou ti tu vezmi bytelnej, nejlépe švýcarskej :D .
S tím stolem je to totéž; čím tužší a s kvalitnějším povrchem, tím lepší. Když se ti vejde do dílny a máš na něj ....
shaolin
dezinfo trol

21. 9. 2026, 4:41

Ale ved sú jednoduché spôsoby upravy povrchu aby sa kuličky nelepily. To snad nemusí byt špecialna platňa.
To že niekto nerozumie tomu čo píšem, neznamená že som troll :)
Milan199

21. 9. 2026, 6:20

capajev píše: 20. 9. 2026, 3:17 ...
- jaky material desky stolu? za relativně podobnou cenu mohu mít od jednoho výrobce nitridovanou ocelovou desku, od druhého je deska z S355J2+N. Svařuju zatím jen TIGem, takže mi nejde ani tak o přilnavost “kuliček” z COcka a elektrody, ale o celkovou odolnost (vrypy, atp). Nebo je nitridace u svarovacich stolu jen reklamni tah?
- jakou tloušťku desky? 12 nebo 15? tady se dá případně docela ušetřit. Bute to malý stůl a můj dohad na zatížení je max 400kg

edit: nejčastěji budou polotvary 30-100kg
Díky, Pavel
Nitridace funguje. Svařovací přípravky dáváme nitridovat, ale moc to nevydrží. Spíše bych to viděl užitečné na pomůckách // úhelníky dorazy ... // Ony obě ty // nabízené // desky budou asi ze stejné "kotloviny" ale ta jedna bude ušpiněná tou nitridací.

Samosebou čím robusnější deska, tím lépe vede teplo a nemá tendenci se kroutit.
Doporučím ti dvě věci :
Je fakt super, když ta deska má vyšší bočnice. Dost často se to dá využít.

Zvaž koupi malé desky // možná jí máš // na nůžkovém zvedáku // stole // , nejlépe i s polohovadlem. Super pomůcka !
shaolin
dezinfo trol

21. 9. 2026, 6:35

Nožnicový zdvíhací stôl ozaj môžem len doporučit ak je roznorodost zvaraných prvkov veľká. Môže vsak byt pre niekoho trochu labilnejší.
To že niekto nerozumie tomu čo píšem, neznamená že som troll :)
jenicek

21. 9. 2026, 8:13

Jo, to zvedání je super. Já mám litinovou desku s T-drážkou na vysokozdvižným paleťáku. Popojedu si kam chci po stodole a zvednu do jakýkoliv vejšky od 15cm do 150cm.
A když nesvařuju, můžu to použít i jinak.
Zrovna tuhle jsem v kovošrotě viděl zvedací stůl, jak novej, 2 omotorovaný nohy, každá na 800N.
No ale nechal jsem ho tam, musel bych ho jedině přišroubovat na strop.
Taky záleží kolik toho budeš svařovat. Jestli pojedeš 5/8 nebo jen o víkendu.
Ty separační spreje používám jen na hořák. Jinak stačí vzít masnej hadr a občas přejet, na mý šudlání to stačí, aby se kulička nepřilepila.
capajev

21. 9. 2026, 9:47

Milan199 píše: 21. 9. 2026, 6:20 Nitridace funguje. Svařovací přípravky dáváme nitridovat, ale moc to nevydrží. Spíše bych to viděl užitečné na pomůckách // úhelníky dorazy ... // Ony obě ty // nabízené // desky budou asi ze stejné "kotloviny" ale ta jedna bude ušpiněná tou nitridací.

Samosebou čím robusnější deska, tím lépe vede teplo a nemá tendenci se kroutit.
Doporučím ti dvě věci :
Je fakt super, když ta deska má vyšší bočnice. Dost často se to dá využít.

Zvaž koupi malé desky // možná jí máš // na nůžkovém zvedáku // stole // , nejlépe i s polohovadlem. Super pomůcka !
No v podstatě se rozhoduju mezi Siegmundem, Demmelerem a Rhino Cartem. Každý má své pro a proti, cena plus minus podobná. První 2 jsou z kontliny Německa / Polska a poslední je vlastně Čajna.
Ten Siegmund a Demmerel jsou podobné konstrukce a liší se podle mně jen materiálem. U obou je tloušťka desky cca 12mm, 100mm vysoká čela, prostě klasický 3D stůl. Nosnost ažaž.
Ten Rhino Cart je spíše mobilní pracovní stanice, takže stůl je plechařina (z 4mm tlustého plechu), deska je pak 16mm, ale bez bočnic a ztužujících žeber, ztužení tu dělá asi ta celá konstrukce základny. Výhoda je že deska přišroubovaná a lze ji tak případně "vyrovnat" pomocí takovejch příchytek (asi je to u té čajny nutné). Výhoda je že v té základně je uložný prostor, nevýhoda že tam nejdou dát nohy (pro mne celkem důležité, páč u stolu dost sedím, ale má tu 16mm tak jsem se ptal na reálný benefit, jestli jen odvod tepla tak asi půjde z výběru).

Ten nůžkový zvedák asi nechci, zas tam nedám ty nohy :-)
capajev

21. 9. 2026, 9:54

jenicek píše: 21. 9. 2026, 8:13 Jo, to zvedání je super. Já mám litinovou desku s T-drážkou na vysokozdvižným paleťáku. Popojedu si kam chci po stodole a zvednu do jakýkoliv vejšky od 15cm do 150cm.
A když nesvařuju, můžu to použít i jinak.
Zrovna tuhle jsem v kovošrotě viděl zvedací stůl, jak novej, 2 omotorovaný nohy, každá na 800N.
No ale nechal jsem ho tam, musel bych ho jedině přišroubovat na strop.
Taky záleží kolik toho budeš svařovat. Jestli pojedeš 5/8 nebo jen o víkendu.
Ty separační spreje používám jen na hořák. Jinak stačí vzít masnej hadr a občas přejet, na mý šudlání to stačí, aby se kulička nepřilepila.
No jak jsem psal, ani tak mi nejde o ty kuličky.

Zatím jsem jen víkenďák a občas přes týden jako druhou směnu :-)

Proč ho tedy chci, vyvstala mi potřeba udělat novou (rozumějte pořádnou a definitivní) upínku na kola. Rozhodl jsem jít cestou modulární k 3D stolu. Jednak když uklidím upínky do krabice, tak mi furt zbyde kvalitní stůl na cokoli jiného. Druhak bude pekne tuha, kontrolovatelná (kdykoli jednoduše měřitelná k rovině stolu) a díky referencování do 50mm rastru přesně nastavitelná.
Milan199

21. 9. 2026, 10:13

capajev píše: 21. 9. 2026, 9:47 ...
Ten nůžkový zvedák asi nechci, zas tam nedám ty nohy :-)
Kámoš má na dílně udělané vymakané pracoviště na sváření jemných dílů TIGem. Už tedy asi 2 roky vaří laserem.

U stěny je mezi podlahu a strop zapřený jekl // asi 120 / 120 // na něm je "výškový posuv" z trapézáku a na ložiskách přes hrany toho jeklu. Na tom se pohybuje konzole s otočí ve dvou osách a na tom má z jedné strany magnet a z druhé nějaký stolek s upínači. Zhora má odsávání a osvětlení na stavitelných ramínkách. U toho se dá krásně sedět nebo i stát.

Je mi jasné, že na to jsi se neptal, ale přišlo mi to jako super uspořádané pracoviště a svěží nápad.
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“