Jo, měl jsem napsat RNMG. Moje chyba.Sancho Panza píše: ↑21. 9. 2026, 5:11To jsem jako nějak úplně nepochopil - ty jako budeš hlavně dělat z čtyřhranůGameFanCZ píše: ↑20. 9. 2026, 9:51 Ty kalkulačky jsou něco s čím si asi hodně vyhraju, jen tak pro zajímavost.
Průměry 100mm to nedá, to je jasný, ale ani nemusí. řekl bych že půjdu ze začátku max 50mm, ne-li 35 aby se to vešlo skrz vřeteno, což už se možná dá.
Když nepůjde ocel, přejdu na hliník či mosaz, když to nepůjde s mosazí, alespoň se budu mít šanci něco naučit a pohrát si s posuvem nebo dalšími parametry.
Když to zastavím v kusu tak holt budu nadávat XD. Chybami se člověk přece jen naučí nejvíc.
Zřejmě půjdu do karbidů rovnou, brousit nože se chci učit postupně až seženu to ostatní jako novou brusku která mě nebude chtít zabít pokaždý když ji rozjedu XD. Docela mě lákají kulaté kudly. Už jen proto že se dají víckrát otáčet plátky problém je že by to bylo jen na hrubování a musel bych stejně přecházet na normální plátky abych se dostal do rohů.
Jeden problém s tím cyrrtecem je že to nemá otočný support, teda má, ale jsou to dva šrouby pod tím posuvem, takže se to musí vysunout dosadu aby se na ně mohlo.
Uchycení sklíčidla je taky dost nanic, ale zas mám pocit že stejně pojedu většinou čtyřmi čelistmi, středit jsem zvyklý., plus pokud se nepletu, nezávislý čelisti se dají utahovat na moment, což by pomohlo abych to utahoval furt stejně dokud to nedostanu do ruky.
Někdy zajedu k nim a vyzkouším to. Beztak se mi tohle nechce nechávat v rukou pošťákům. ten metr a 80 kilo uvezu (s nadsázkou) I v kufru když se budu snažit XD.? (ale zas mám pocit že stejně pojedu většinou čtyřmi čelistmi).
a tohle "Zřejmě půjdu do karbidů rovnou, brousit nože se chci učit postupně až seženu to ostatní jako novou brusku která mě nebude chtít zabít pokaždý když ji rozjedu XD. Docela mě lákají kulaté kudly. Už jen proto že se dají víckrát otáčet plátky problém je že by to bylo jen na hrubování a musel bych stejně přecházet na normální plátky abych se dostal do rohů"
To už vůbec nechápu - co to je "normální plátek" a "kulatá kudla"?
Nebo snad chceš na tom používat RNMGa podobný destičky ?( https://www.walter-tools.com/cs-cz/sear ... 7?r=%7B%7D )
Jestli máš na mysli monolit roubík (SK nebo HSS), tak normální soustružník ho používá akorát do díry (a jenom někdy) a nebo pro extra strmý závity či čelní zápichy (v adekvátním držáku - aby si ušetřil velký broušení) - a ty jako těma roubíkama jako chceš obrábět všechno?
-----------
ještě po ránu - zase trochu tý matematiky na pytlíku od svačiny - jednoduché porovnání s tou MN80.
Ta nejstarší, s nejslabším motorem má nejmenší otáčky 160/min a motor 250W. Ovšem zpřevodovaný dolu řemenama.
Tudíž na těch 160ot/min máš k dispozici cca 15Nm - tj. cca 4x (!) víc.
Takže jednoduchá matematika - na průměru, kde použiješ těch 160ot/m, můžeš u té MN80 obrábět 4x větším průřezem třísky. A to ve skutečnosti to bude ještě větší rozdíl, protože měrná řezná síla s klesajícím průřezem celkem dramaticky roste, nemluvě o tom, jaký zatěžovatel asi tak má 3F elektromotor (v té MN80) a jaký asi tak může mít ten 1.1kw elektromotor, ale elektronicky stažený na 1/50 (!) otáček
"Normální destičky" bylo myšleno něco s malým rádiusem. Typ C, T, V, a tak dále. Prostě typ R použít na odebrání většiny materiálu a pak dodělat ostré rohy něčím co má rádius třeba 1 a podobně
Čtyřhrany dělat asi nebudu, ale kdybych si měl vybrat jaké sklíčidlo tam nechat většinou tak to 4-čelisťové je asi lepší, protože z něj můžu dostat lepší házivost než z 3-čelisťového. Pokud vím 3-čelisťové se nedá středit (Zase, je možné že jsem na omylu) a ty méně kvalitní sklíčidla mají házivost až desetinu, což v se tom nesoustředném 4-čelisťovém dá vystředit.