Kvalita a problémy soustruhů Cyrrtec (Flexiturn 2260VBLE V3)

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
GameFanCZ

21. 9. 2026, 1:15

Sancho Panza píše: 21. 9. 2026, 5:11
GameFanCZ píše: 20. 9. 2026, 9:51 Ty kalkulačky jsou něco s čím si asi hodně vyhraju, jen tak pro zajímavost.
Průměry 100mm to nedá, to je jasný, ale ani nemusí. řekl bych že půjdu ze začátku max 50mm, ne-li 35 aby se to vešlo skrz vřeteno, což už se možná dá.
Když nepůjde ocel, přejdu na hliník či mosaz, když to nepůjde s mosazí, alespoň se budu mít šanci něco naučit a pohrát si s posuvem nebo dalšími parametry.
Když to zastavím v kusu tak holt budu nadávat XD. Chybami se člověk přece jen naučí nejvíc.

Zřejmě půjdu do karbidů rovnou, brousit nože se chci učit postupně až seženu to ostatní jako novou brusku která mě nebude chtít zabít pokaždý když ji rozjedu XD. Docela mě lákají kulaté kudly. Už jen proto že se dají víckrát otáčet plátky problém je že by to bylo jen na hrubování a musel bych stejně přecházet na normální plátky abych se dostal do rohů.
Jeden problém s tím cyrrtecem je že to nemá otočný support, teda má, ale jsou to dva šrouby pod tím posuvem, takže se to musí vysunout dosadu aby se na ně mohlo.
Uchycení sklíčidla je taky dost nanic, ale zas mám pocit že stejně pojedu většinou čtyřmi čelistmi, středit jsem zvyklý., plus pokud se nepletu, nezávislý čelisti se dají utahovat na moment, což by pomohlo abych to utahoval furt stejně dokud to nedostanu do ruky.
Někdy zajedu k nim a vyzkouším to. Beztak se mi tohle nechce nechávat v rukou pošťákům. ten metr a 80 kilo uvezu (s nadsázkou) I v kufru když se budu snažit XD.
To jsem jako nějak úplně nepochopil - ty jako budeš hlavně dělat z čtyřhranů :shock:? (ale zas mám pocit že stejně pojedu většinou čtyřmi čelistmi).
a tohle "Zřejmě půjdu do karbidů rovnou, brousit nože se chci učit postupně až seženu to ostatní jako novou brusku která mě nebude chtít zabít pokaždý když ji rozjedu XD. Docela mě lákají kulaté kudly. Už jen proto že se dají víckrát otáčet plátky problém je že by to bylo jen na hrubování a musel bych stejně přecházet na normální plátky abych se dostal do rohů"
To už vůbec nechápu - co to je "normální plátek" a "kulatá kudla"?
Nebo snad chceš na tom používat RNMG :shock: a podobný destičky ?( https://www.walter-tools.com/cs-cz/sear ... 7?r=%7B%7D )
Jestli máš na mysli monolit roubík (SK nebo HSS), tak normální soustružník ho používá akorát do díry (a jenom někdy) a nebo pro extra strmý závity či čelní zápichy (v adekvátním držáku - aby si ušetřil velký broušení) - a ty jako těma roubíkama jako chceš obrábět všechno :shock: ?
-----------
ještě po ránu - zase trochu tý matematiky na pytlíku od svačiny - jednoduché porovnání s tou MN80.
Ta nejstarší, s nejslabším motorem má nejmenší otáčky 160/min a motor 250W. Ovšem zpřevodovaný dolu řemenama.
Tudíž na těch 160ot/min máš k dispozici cca 15Nm - tj. cca 4x (!) víc.
Takže jednoduchá matematika - na průměru, kde použiješ těch 160ot/m, můžeš u té MN80 obrábět 4x větším průřezem třísky. A to ve skutečnosti to bude ještě větší rozdíl, protože měrná řezná síla s klesajícím průřezem celkem dramaticky roste, nemluvě o tom, jaký zatěžovatel asi tak má 3F elektromotor (v té MN80) a jaký asi tak může mít ten 1.1kw elektromotor, ale elektronicky stažený na 1/50 (!) otáček
Jo, měl jsem napsat RNMG. Moje chyba.
"Normální destičky" bylo myšleno něco s malým rádiusem. Typ C, T, V, a tak dále. Prostě typ R použít na odebrání většiny materiálu a pak dodělat ostré rohy něčím co má rádius třeba 1 a podobně

Čtyřhrany dělat asi nebudu, ale kdybych si měl vybrat jaké sklíčidlo tam nechat většinou tak to 4-čelisťové je asi lepší, protože z něj můžu dostat lepší házivost než z 3-čelisťového. Pokud vím 3-čelisťové se nedá středit (Zase, je možné že jsem na omylu) a ty méně kvalitní sklíčidla mají házivost až desetinu, což v se tom nesoustředném 4-čelisťovém dá vystředit.
martasg1
Sponzor fora

21. 9. 2026, 1:19

Já to teď vezmu trochu z jiného úhlu pohledu: nemohl jsem si nevšimnout přesného katalogového názvu a typu soustruhu v titulku vlákna, dále dost zvláštně podaného dotazu a dále 0 jiných příspěvků nového člena. Trochu mi to zavání moderním způsobem neplacené reklamy pro SEO. Forum má neskutečně kvalitní zastránkování na Google a dalších vyhledávačích. Zbytek si lze jen domýšlet, ale i tak je to zvláštní čtení. Zvláště znalosti tázajícího samotného jsou dosti mimo rámec začátečníka. Možná by nás sám mohl poučit jak soustruh vybrat... mě tedy zcela jistě ano po tom co tu čtu :lol: Že by pan prodejce sám osobně? Nebo jen konspiruji? :lol: Občas je to zábavné...
Groot
Milan199

21. 9. 2026, 1:32

GameFanCZ píše: 21. 9. 2026, 1:15 ...
"Normální destičky" bylo myšleno něco s malým rádiusem. Typ C, T, V, a tak dále. Prostě typ R použít na odebrání většiny materiálu a pak dodělat ostré rohy něčím co má rádius třeba 1 a podobně
...
Na práci s destičkami R*** potřebuješ sakra tuhou mačinu. Použít to na hrubování do osazení a pak to dodělávat nějakým D***, C***, T***, ... plátkem je pitomost.

PS běžný plátek má rádius špičky 0,4 ...
Sancho Panza

21. 9. 2026, 1:36

GameFanCZ píše: 21. 9. 2026, 1:15 Jo, měl jsem napsat RNMG. Moje chyba.
Čtyřhrany dělat asi nebudu, ale kdybych si měl vybrat jaké sklíčidlo tam nechat většinou tak to 4-čelisťové je asi lepší, protože z něj můžu dostat lepší házivost než z 3-čelisťového. Pokud vím 3-čelisťové se nedá středit (Zase, je možné že jsem na omylu) a ty méně kvalitní sklíčidla mají házivost až desetinu, což v se tom nesoustředném 4-čelisťovém dá vystředit.
Tak tohle opravdu nedám :roll: :shock: - ikdyž jsem to četl dvakrát, stále mám neodbytný pocit, že je to nějaký extra zlý sen.
Jinak RNMG je jistě skvělá volba - zejména pokud na tom ........ plánuješ přetáčet nákolky Union Pacific 4014 a nebo šropovat ingoty :lol:
GameFanCZ

21. 9. 2026, 2:08

martasg1 píše: 21. 9. 2026, 1:19 Já to teď vezmu trochu z jiného úhlu pohledu: nemohl jsem si nevšimnout přesného katalogového názvu a typu soustruhu v titulku vlákna, dále dost zvláštně podaného dotazu a dále 0 jiných příspěvků nového člena. Trochu mi to zavání moderním způsobem neplacené reklamy pro SEO. Forum má neskutečně kvalitní zastránkování na Google a dalších vyhledávačích. Zbytek si lze jen domýšlet, ale i tak je to zvláštní čtení. Zvláště znalosti tázajícího samotného jsou dosti mimo rámec začátečníka. Možná by nás sám mohl poučit jak soustruh vybrat... mě tedy zcela jistě ano po tom co tu čtu :lol: Že by pan prodejce sám osobně? Nebo jen konspiruji? :lol: Občas je to zábavné...
Jen aby bylo jasno:
Jsem začátečník v ohledu ručních soustruhů a fréz. Jinak mám 3 roky na CNCčkách, plus jsem se o to zajímal v podstatě od školy, proto některé věci znám.
Něco rychle googlím abych alespoň trochu věděl o čem se mluví, a dokázal se vyjádřit tak aby mi bylo rozumět. Například ty typy destiček si nepamatuju, takže strýček google pomohl, aby bylo přesně dáno o čem mluvím, alespoň oficiálními názvy, protože v obráběčském slangu se často nevyznám, nebo vyznám, ale nedávám si pozor.
Viz ty moje "Stovky" v dřívějším příspěvku. Normálně používám "Setiny", protože to se nemůže splést (nebijte mě XD)

Ten přesný typ je tam proto, aby někdo nemluvil o něčem jiným, protože ten Cyrrtec má více soustruhů, některé lepší a některé o dost horší.

Jinde na fóru jsem zatím byl jen na čtení když jsem si něco zjišťoval, jen nemám co moc říct.
GameFanCZ

21. 9. 2026, 2:12

Milan199 píše: 21. 9. 2026, 1:32
GameFanCZ píše: 21. 9. 2026, 1:15 ...
...
Na práci s destičkami R*** potřebuješ sakra tuhou mačinu. Použít to na hrubování do osazení a pak to dodělávat nějakým D***, C***, T***, ... plátkem je pitomost.

PS běžný plátek má rádius špičky 0,4 ...
Ok, dobrá. Další věc co jsem si myslel že by fungovala je vyvrácena. Děkuji
(Ten rádius 1mm jsem jen tak hodil do větru jelikož s nima nejčastěji dělám, moje chyba)
testone
Sponzor fora

21. 9. 2026, 2:15

...anebo si povídáme s uměloškou....
spousta formulací by tomu nasvědčovalo
přece jen člověk kterej se 3 roky pohybuje v prostředí obrobny byť jen jako mačkač zeleného tlačítka by snad něco pochytil....
....
Můžeš třeba vyfotit vnitřek tý mašiny co na ní děláš (klidně bez obrobku jestli je to tajný)?
tebo ten nůž s destičkou s radiusem 1 mm?
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
GameFanCZ

21. 9. 2026, 3:19

testone píše: 21. 9. 2026, 2:15 ...anebo si povídáme s uměloškou....
spousta formulací by tomu nasvědčovalo
přece jen člověk kterej se 3 roky pohybuje v prostředí obrobny byť jen jako mačkač zeleného tlačítka by snad něco pochytil....
....
Můžeš třeba vyfotit vnitřek tý mašiny co na ní děláš (klidně bez obrobku jestli je to tajný)?
tebo ten nůž s destičkou s radiusem 1 mm?
To tu mám snad mluvit jako dlaždič nebo co?
Něco jsem pochytil, to jo. Ale zase, 2 roky oddělané jako jediný cnc frézař na šichtě (byly jsme tam 4 v celé firmě s třísměnným provozem, nikdo z nás nebyl studovaný kovoobráběč a na ta fréza byla jediná v areálu 3 hal. (Jo, bylo to tak nanic jak to zní)
Jeden rok mám ve firmě, která je sice pokročilá, ale v podstatě jsem se nemusel, ani podle popisu práce nesměl, zajímat o například programy a nástroje, nehledě na nedostupnost jakýchkoli hlubších informací (programátoři a projektanti chodí na halu jen při zkoušení nového programu nebo v případě průseru, a pak zrovna nemají čas se bavit o něčem detailním, natož mě osobně školit, a zase, v podstatě to nemaj co dělat.

Umím středit kusy v přípravkách, zacházet s hodinkama, vím jak utahovat upínky aby se nezkroutil díl a vím jak poznat destičku co je v háji podle zvuku a jak postupovat podle NAŠICH protokolů, který, dejme ruku na srdce, nejsou zas tak univerzální.

Vím jak správně dát "plátek" či WSP či destičku do nástroje a upnout ji. (vyberte si, používám všechny výrazy zaměnitelně).

Vím, jak poznat a řešit vibrace při soustružení kusů, které jsou na to náchylné, a tak nějak vím co ty vibrace způsobuje.

Ale tím to v podstatě končí.

A zase, dva roky ze tří jsem se nemusel a skoro ani nemohl s nikým bavit o ničem a tom CNC, a když jo, tak jsem furt říkal věcem oficiálně. (Plátkům jsem říkal destičky atd) protože jsem denně měl 15 minut max se potkat s chlapama z jiných šicht.

Viděl jsem za svůj život čtyři ruční soustruhy a dvě ruční frézky. Dělal jsem z toho na jednom soustruhu a dvou frézkách, z nichž jedna byla v podstatě používaná jako souřadnicová vrtačka a hodně vzácně něco víc.

Tam jsem pochytil trochu toho ručního obrábění, ale zase, jen dost na to abych dokázal dělat ty nejjednodušší práce co mi svěřili jako studentovi elektrotechniky, kterej tam měl bejt na něco úplně jinýho.

Všechno z toho už tu jednou padlo, ne-li víckrát.
GameFanCZ

21. 9. 2026, 3:27

Jen pro představu a aby bylo jasno že vám nelžu. Tohle je (nebo bylo) moje pracoviště.
Foceno tak měsíc zpátky.

Jestli chcete důkaz o té předchozí firmě, nemám. Protože jsem si nikdy nemyslel, že to budu muset ukazovat na netu kvůli někomu kdo si myslí že AI by byla tak dobrá aby se tady dlouze bavila s lidmi o konkrétních strojích.
Zkuste si někdy zapnout chatGPT pokud nevěříte. Myslím, že vás to rychle vyvede z omylu.
Přílohy
59888653-e706-44cf-83ea-04192da9fa90.jpg
GameFanCZ

21. 9. 2026, 3:35

Vnitřek mašiny bohužel nevyfotím, jelikož jsem teď na EDM místo soustruhu (Drátořez pokud chcete), s tím, že ty soustruhy jede někdo jinej a dovnitř se nedostanu, natož to vyfotit bez toho aby někdo nadával.
Sancho Panza

21. 9. 2026, 5:45

Slibuju, že už nikdy nepoletím rachejtlí Ariane 5, natožpak abych se k ní i jenom přiblížil.
Jinak mi to nepatrně :lol: připomíná Monfortsy v Aerotech v KlatOff.
Hlavně prosím Tě NIKDY nemačkej na jiný čudlík než "start" a hlavně neměň žádný čísla a nebo písmena.
GameFanCZ

21. 9. 2026, 6:00

Sancho Panza píše: 21. 9. 2026, 5:45 Slibuju, že už nikdy nepoletím rachejtlí Ariane 5, natožpak abych se k ní i jenom přiblížil.
Jinak mi to nepatrně :lol: připomíná Monfortsy v Aerotech v KlatOff.
Hlavně prosím Tě NIKDY nemačkej na jiný čudlík než "start" a hlavně neměň žádný čísla a nebo písmena.
Jo, máte mě.
to jsou oni.

A jo, už mi bylo řečeno že E-stopy na nich se nemačkaj XD

Jen doufám, že tohle stačí těm co říkají, že tenhle účet je AI či cokoli jiného.
Jsme tak daleko od původního tématu že přemýšlím proč se tady ještě snažím.
testone
Sponzor fora

21. 9. 2026, 6:32

hele nic ve zlým, žádnej učenej z nebe nespad
rádi poradíme
ale tvoje dotazy jsou občas tak neuvěřitelný, že to dává důvod k různým spekulacím
....
pokusím se tu diskuzi shrnout
jestli si chceš koupit 60 kg číňana, kup si ho, je to tak na čudlíky z mosazi, pár základů se na tom naučíš, cokoli většího je problém
počítej s výraznou ztrátou 50%+ procent při případném dalším prodeji,
jestli si koupíš dospělou mašinu, nebudou tě kromě rozměrů omezovat technické limity stroje (a u toho 60 kg číňana budou hodně nízko)
samozřejmě je riziko koupě šrotu, ale to se dá při troše zdravého sedláckého rozumu minimalizovat
je to klasická poctivá strojařina, takže 99% potenciálních potíží lze řešit, klidně i tady přes forum
dospělá ojetina na hodnotě neztrácí
jezdi, koukej, ptej se, zkoušej, po pár návštěvách potenciálních prodejců budeš o hodně chytřejší kdo je kdo a co je co
není kam spěchat
jestli je ti líto pár tisíc za benzín tak se na to rovnou vys....
počítej s tím že dát jakýkoli stroj do stodoly je vražda toho stroje, i to u prodejců uvidíš
rozhodnutí je stejně na tobě, nikdo ho za tebe neudělá
tohle téma se i tady na foru řešilo mnohokrát, vše tu už zaznělo
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Zbýňa

21. 9. 2026, 6:35

https://photos.app.goo.gl/j6vxUMQS661f5bVb8
Habešan
Kontaktovat uživatele:

21. 9. 2026, 6:38

Sancho Panza píše: 21. 9. 2026, 5:45už nikdy nepoletím rachejtlí Ariane 5
Pětka už nelítá. :lol:
A nikdy se nepočítalo s tím, že by Ariane vozila lidi. :lol: