Chvění TOS SU32 a dělá vlny na obrobku

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
Aris

16. 4. 2026, 7:33

Také ten kolík
IMG_0925.png
stanik84

16. 4. 2026, 7:34

Josef109. dík za fajn příspěvek. Taky už jsem potkal leccos, ale takový "štěstí" jsem teda neměl.

ovi-ivo: zcela s tebou souhlasím. Kolik lidí na tom bylo v 17ti líp... a co si budem povídat. Mě v 17ti spíš zajímalo spíš, jakou sukni zvednu, kam půjdu na pivo a kam si pojedu zajezdit na motorce (motokros), než poslouchat co a jak mám dělat na internetu :-D.
Plno lidí (s vyjímkou Milanů, Zbýňi a Jerguše) tu má plnou hubu keců, jak a co má kdo dělat - zejména u soustruhů a frézek. Tam je každý mistr (když se jedná o čínskej multifix nebo VBD), radeko a kovaný fuj. Přitom doma osobně nejradši upichuju těma kovanýma (na klasice), to že bych neměl na plátkový (mám jich taky "pár"), se říct nedá . U brusek už je to horší (to každej dělá, že nic nevidí) a nedejbože nějaký "neznámý" technologie. Všiml sis toho?
Charon
Sponzor fora

16. 4. 2026, 8:08

ovi-ivo píše: 16. 4. 2026, 7:07 Vždyť mějte s klukem soucit a nebuďte tak zapšknutý jak starý pany!! Nebo ste se už narodili jako profi strojaři???
Chtěl bych vidět vás odborníky jako strojařský ucha coste prováděli za zhovadilosti :lol: nebo ste se narodili zkušení?
Všichni si pořád stěžují jak ta mladá generace se nechce učit na klasice a chtějí jen stát za 60 u cnc a tady máme jednoho začínajícího co má chuť točit kličkama a něco vytvořit a vy ho tu jebete jak svoje starý :roll:
Já jsem amatér furt a nikdy strojař nebudu, ale když první napíše dej fotku, mladá generace je s founem srostlá, a ono nic, druhej napíše dej fotku, třetí, čtvrtej jakbysmet a dočkáme se jí asi na desátý stránce, tak se nezlob, já bych v 17ti už držel facku abych se vzpamatoval.
A když poradíš A, on řekne že udělá B nebo D, tak už by mě mistr hnal svinskejm krokem :? A to udělá několikrát za sebou... To asi tak k té zapšklosti k mladé generaci :!:
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Sancho Panza

17. 4. 2026, 5:34

ovi-ivo píše: 16. 4. 2026, 7:07 ...... tak ti nezbude nic jinýho než ju štočit, aby to čelo neházelo a průměr osazení nakterý dáš pak univerzálku...ptom něbudeš mít uložení univerzálky natěsno (což mě tady páni strojaři roznesou na kopytech že to tak nemá být) ale budeš tam mět vůli na případné vycentrování té nové univerzálky.
Vidíš, a to mě zrovna překvapilo, on se člověk na tom ynternetu prostě stále a furt učí.
Dodneska jsem si totiž myslel, že předek jakékoli příruby pro univerzálku se na jakékoli mašině při nasazení - prvním použití - vždy točí (musí přetočit) - že se příruba koupí blank (zadek hotový načisto, předek má jenom nahrubo, právě aby se po namontění na konkrétní mašinu přetočil podle ní a tý konkrétní univerzálky co na ní přijde. A to samý že platí i pro vyráběnou (nekupovanou) přírubu - že celý předek se vždy zásadně přetáčí až po nasazení na vřeteno.
Sancho Panza

17. 4. 2026, 5:45

ovi-ivo píše: 16. 4. 2026, 7:07 Nebo všichni jen tlučete do klávesnice a jinak ste naposledy soustružily za tatíčka masarika:-)) Teď předejte zkušenosti dokud je komu.
No, po těch cca 14 dnech jsem nějak nezaregistroval, že by tu byl někdo, kdo by nějaké zkušenost chtěl vstřebávat či dokonce by se jimi chtěl řídit.
A co se týče toho Masaryka - tak já osobně jsem vyráběl cokoli naposledy když ještě nebyl na světě (ten Tatíček) a už tehdy jsem to dělal zásadně klávesnicí.
třeba na malý kolečka se mi jeví nejlepší Chicony KB-9810
mk1.jpg
na větší je lepší Logitech K120
vk1.jpg
a pružinke (drát 0.2) vyrábím zásadně softwarově a jedině pod linuxem. Samozřejmě opět klávesnicí.
p1.jpg
Aris

17. 4. 2026, 5:49

No Sancho, tohle ale Ivo nerozporuje. Píše tam o stočení válcové upínací části příruby pod rozměr. Tedy že univerzála nebude na těsno, a že jí poté Porbič může vyklepat do nuly a ideálně už nikdy nesundat.
Sancho Panza

17. 4. 2026, 6:00

Aris píše: 17. 4. 2026, 5:49 No Sancho, tohle ale Ivo nerozporuje. Píše tam o stočení válcové upínací části příruby pod rozměr. Tedy že univerzála nebude na těsno, a že jí poté Porbič může vyklepat do nuly a ideálně už nikdy nesundat.
Aha - a ono to pak jako poběží lépe? :lol:
A on řeší, že na běžné práce potřebuje aby mu to běželo?
A nebo to bude vždy doklepávat na každý upínaný průměr?
Jinak špatný nápad to není - otlučený už je to dost, tak proč v tom nepokračovat, když už je ta mašina na to zvyklá :lol:
stanik84

17. 4. 2026, 6:12

Stoprocentně :D . To tam rovnou může dat mezipřírubu z BDU 80, ta je na to aspoň dělaná...
Aris

17. 4. 2026, 6:27

Sancho Panza píše: 17. 4. 2026, 6:00
Aris píše: 17. 4. 2026, 5:49 No Sancho, tohle ale Ivo nerozporuje. Píše tam o stočení válcové upínací části příruby pod rozměr. Tedy že univerzála nebude na těsno, a že jí poté Porbič může vyklepat do nuly a ideálně už nikdy nesundat.
Jinak špatný nápad to není - otlučený už je to dost, tak proč v tom nepokračovat, když už je ta mašina na to zvyklá :lol:
To už je věc jiná. Předpokládám, že Porbič si přečetl můj článek o vadách univerzálek, tak ví, že se změnou průměru se mu změní házení.

Ale ty jsi se začal strefovat do Iva, že objevil novum - stočení příruby. Ale tak to není, viz můj příspěvek. Navíc je to asi jediné možné řešení v tuto chvíli. Vřeteno z toho nevyndá, ani ho nepřebrousí na mašině. Ta mašina je stejně po smrti. Stočit přírubu zvládne a na začátek mu to bude stačit. Je mu 17 a ještě se bude učit.

Ad doklepávání. Proč ne? Před příchodem jemně nastavovacích univerzál byly prakticky jen tři možnosti jak dostat obrobek do nuly.
1) Nezávislé čelisti, lícní desky atd… (velké průměry, omezené otáčky atd…)
2) Měkké čelisti (poměrně nákladné)
3) doklepání sklíčidla dřevěnou paličkou

Nic špatného na tom nevidím.
Sancho Panza

17. 4. 2026, 6:54

Aris píše: 17. 4. 2026, 6:27
Sancho Panza píše: 17. 4. 2026, 6:00
To už je věc jiná. Předpokládám, že Porbič si přečetl můj článek o vadách univerzálek, tak ví, že se změnou průměru se mu změní házení.

Ale ty jsi se začal strefovat do Iva, že objevil novum - stočení příruby. Ale tak to není, viz můj příspěvek. Navíc je to asi jediné možné řešení v tuto chvíli. Vřeteno z toho nevyndá, ani ho nepřebrousí na mašině. Ta mašina je stejně po smrti. Stočit přírubu zvládne a na začátek mu to bude stačit. Je mu 17 a ještě se bude učit.

Ad doklepávání. Proč ne? Před příchodem jemně nastavovacích univerzál byly prakticky jen tři možnosti jak dostat obrobek do nuly.
1) Nezávislé čelisti, lícní desky atd… (velké průměry, omezené otáčky atd…)
2) Měkké čelisti (poměrně nákladné)
3) doklepání sklíčidla dřevěnou paličkou

Nic špatného na tom nevidím.
Jenom se zeptám - co to je ta "jemně nastavovací univerzála"?
Jinak tohle možná fungovalo a funguje někde v garáži a hobby - protože za posledních xxx let (pokud vím), tak se přesný věci, co mají běžet, vždy a zásadně dělají buď v kleštině, nebo v měkkých protočených čelistech a nebo v sklíčidle co nemá spirálovou drážku (typicky má klíny - třeba to PML).
Článek je hezký, ale místo něj by úplně stačilo napsat "výsledná přesnost a opakovatelnost upnutí je vždy přesným obrazem mechanického stavu sklíčidla, kdy na to mají zásadní vliv všechny funkční dílce sklíčidla".
A ještě když už má být ten popis dlouhý, tak by to chtělo tam doplnit ten největší a hlavní zdroj, proč takové oběhané sklíčidlo háže - a jak to lze (ten zdroj - kde to je) za cca 5 sec poznat.
nebudu napovídat, opět - učí (učilo) se to jako jedna z úplně prvních věcí u soustružení.
Aris

17. 4. 2026, 7:11

Že se přesné věci dělají jen v kleštině je dost odvážné tvrzení. Co velké průměry? Já mám největší kleštinu 29mm a divím se, jak často dělám věci, které mají 30mm.)
Jinak jak už tu několikrát zaznělo - “nasaď přírubu a už nesundavej. Protože, proč bys jí jako chtěl sundavat?”
Odpovím si, protože kleštiny. Univerzálu shazuji několikrát týdně právě kvůli kleštinám.

Myslel jsem sklíčidla tohoto typu.
IMG_1874.jpeg
EDIT: ta základní več. Na škole nás učili, e když to hází, tak je v univerzále bordel. Špona nebo jiný nepořádek ve spirále. Takže první věc je vyčistit a potom hledat jinou příčinu, pokud nezmizí. Ale to je věc všeobecné údržby. To do toho článku úplně nepatří.
ovi-ivo

17. 4. 2026, 7:38

No jinak ještě připomenu, že chce kupovat novou univerzálku takže po doklepani na nulu na přirubě to utáhne a pak uz nic nemusi doklepávat při kazdem upnuti, když bude mět nový sklíčidlo, ktery bude mit tolerance jak maji být.
Jinak nevidím nic špatnýho na doklepavani povolené univerzalky podle upnutý ho obrobku ja na to mám starý sklíčidlo, častokrat jediná cesta při repasi výrobku ( kdo dělá seriovku tak toto neřeší vytočí čelisti). Mám na doklepavani kladívko s plastovým a olověným koncem...pouzivam často. Lícní desku.

No a na konec bych se teda zeptal jak teda vyřeším na brusce obvodove hazeni obrobku upnuteho v univerzale, když do hrotu dat nemůžu na kleštiny je to velky průměr a musim z již hotovyho výrobku ubrat max. jen 0,02mm na průměru?? ( Nebavim se o běžným přidavku po kaleni tam nemusim řešit nic takovyho)
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“