zrušení bezcelního limitu 150€ u malých zásilek

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
gaminn

7. 6. 2026, 10:46

elbarto píše: 7. 6. 2026, 8:52 .. můzeš se pls o nákupech na firmu více rozepsat, kde to na Ali žádáš, co chtějí za dokumnety, atd. děkuju.
Zde na této stránce, "Tax Information", záložka je aspoň u mě dostupná jen když jsem na "Overview" svého účtu. Žádné doklady jsem jim nikdy nemusel dokládat, prostě jsem jen zadal DIČ na této stránce. Pak se jen přepíná "My Purchase Purpose" mezi Personal (DPH placeno při objednání a odvedeno v systému IOSS, není nutné nic proclívat) a Bussiness (nákup bez DPH, zásilku nutno při příchodu proclít).
Bez názvu.png
Co se clení týče, pošta si za zásilku s obchodním zbožím účtuje 700,- Kč, což je zlodějina. Nejlepší samozřejmě je, když prodejce na Ali nabízí FedEx/UPS/DHL, tam je v případě nulového cla poplatek taky nula. Pokud se zásilku s obchodním zbožím rozhodneš proclít sám, tak lze přes https://wbk.celnisprava.gov.cz/, ale vyplnit celní prohlášení je zejména zezačátku o nervy. Chce to mít nějaké podobné už hotové prohlášení po ruce jako vzor. Proclení mě v případě balíku, který přišel poštou, stojí jen 140,- Kč - musí se platit za tzv. souhrnnou deklaraci vyhotovenou poštou k balíku. Souhrnná deklarace je nutná k vyplnění celního prohlášení. Aspoň tak to tedy bylo donedávna. Teď po 18.5. celníci měnili dovozní systém, tak je možné, že to třeba bude jinak. Teprve mě čeká to zjistit, v novém dovozním systému jsem zatím žádnou zásilku nedovážel.
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“