Takže ještě edit - pro jistotu jsem se byl podívat do mašiny
Při montáži na fundament se použije pět šroubů - tři u vřeteníku (2x zahloubený, 1x nezahloubený), ale u "koníku" (revolveru) se použijou pouze ty dva nezahloubené - třetí zahloubený se nepoužije - ten je pouze při montáži na stůl.
Podlévání podstavce stroje
Díky za radu. Snad to nezkazím.Sancho Panza píše: ↑29. 3. 2026, 12:58 Takže ještě edit - pro jistotu jsem se byl podívat do mašiny
Při montáži na fundament se použije pět šroubů - tři u vřeteníku (2x zahloubený, 1x nezahloubený), ale u "koníku" (revolveru) se použijou pouze ty dva nezahloubené - třetí zahloubený se nepoužije - ten je pouze při montáži na stůl.
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
a to se pořád bavíme o stroji, kterej nemá klasické posuvy (VM), ale jen lože po kterém se šoupe ručně křížák, revolver, úpich nebo koník, protože VM "většinou" na stole neuvidíš a když jo, tak stejně stojí na masivním 80kg litinovém tále a dřevěná deska stolu je tam jen proto aby to nespadlo na zemSancho Panza píše: ↑29. 3. 2026, 12:58 Takže ještě edit - pro jistotu jsem se byl podívat do mašiny
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Omlouvám se, že se vkrádám do debaty bez přidané hodnoty - ale mám dotaz, třeba mi ho někdo zodpoví: dodnes mi pořád vrtá hlavou zda je lepší mašiny ať už CNC soustruhy nebo CN frézky pokládat na gumu nebo pružné podložky?
Ttřeba CNC schaublin frézka 5 tun má plastové podložky bez ukotvení už od výrobce (rok 98), nebo extrémně třeba jako se to dělá u kompresorů na gumové silentbloky
a nebo jestli je lepší ten stroj prostě spojit dotuha s podlanou? Protože je mi jasný, když se rozvibruje vřeteno tak když to je přidělaný natuho k podkladu tak ten podklad do toho ty vibrace musí vracet přeci v protifázi a může to být vidět na povrchu? Není tedy lepší když si vesele vibruje stroj s vřetenem a sice skáče jak koza (jako naše CNC soustrhy v práci) ale povrch je jak sklo?
Je to o výpočtech? aby ten podklad pohlcoval vibrace a nevracel kmity v protifázi? Nebo je obecně lepší když mašina poskakuje na silentblokách a vibrace nikam nepřenáší? (porotože nástroj, vřeteno a obrobek vibrují ve stejné frekvenci a tudíž je řez pořád ok). Jen se zajistí aby někam po podlaze neutekl šrouby. Jak to tedy je?
A jasně - rozumím v případě velkých strojů rozměru x metrů, že betonový základ může dovolit srovnat geometrii tam je to asi jasná přednost.
Ttřeba CNC schaublin frézka 5 tun má plastové podložky bez ukotvení už od výrobce (rok 98), nebo extrémně třeba jako se to dělá u kompresorů na gumové silentbloky
Je to o výpočtech? aby ten podklad pohlcoval vibrace a nevracel kmity v protifázi? Nebo je obecně lepší když mašina poskakuje na silentblokách a vibrace nikam nepřenáší? (porotože nástroj, vřeteno a obrobek vibrují ve stejné frekvenci a tudíž je řez pořád ok). Jen se zajistí aby někam po podlaze neutekl šrouby. Jak to tedy je?
A jasně - rozumím v případě velkých strojů rozměru x metrů, že betonový základ může dovolit srovnat geometrii tam je to asi jasná přednost.
CNC obrábění
-
jergus.balaz
- Kontaktovat uživatele:
Všetko je napísané v manuály k stroju, časť inštalácia.
BalazKovo.sk
-
Sancho Panza
asi tak - a taky to bude podle toho, co chci na mašině dělat, kde jí mám (v přízemí, patře........) a jaký mám nebo nemám zdroj vibrací v širokém okolí.
Třeba některé Lindnery jsou pevně šroubované, jiné zase měly speciální gumový (a měkký) botky, takže když se opřu i lehce o mašinu, tak se pak bimbá
o milimetry - jak vodní postel 
Třeba některé Lindnery jsou pevně šroubované, jiné zase měly speciální gumový (a měkký) botky, takže když se opřu i lehce o mašinu, tak se pak bimbá
Tak jsem se pokusil zohlednit všechny vaše rady a konstrukce bude hybridní: Svařenec z U80, nahoře přišroubovaná dubová deska. Na tom vana na špony a vlastní soustruh. Případné kroucení svařence eliminuje šroubové upevnění dřevěné desky. Dole stavitelné nohy pro vyrovnání. Váha stolu cca 90 kilo, což je dle mne rozumný poměr k hmotnosti soustruhu, který má 240 kg.
Nejdražší na tom asi bude ten dub.
Mám to podobně. Soustruh cca 250 kilo. Stůl jekl 40x40x3. Přední trnož (vzpěra) tam není aby to nepřekáželo nohám. Horní deska je 40mm tlustá kuchyňská deska. Celé to vyšlo na asi 1500 kaček a půl dne práce. Jako bonus se mi tam vejde plechová šuplíkovka na nářadí. Mám to už pár let a stále dobré a to občas musím obrábět hodně nevyvážené díly.
Dnes je ta cena trochu jinde, nakonec jsem koupil také kuchyňskou desku tl. 38, ale jen ta stála 1700,- k tomu železo 3000,-. Ale pořád super cena.lubbez píše: ↑13. 4. 2026, 8:48 Mám to podobně. Soustruh cca 250 kilo. Stůl jekl 40x40x3. Přední trnož (vzpěra) tam není aby to nepřekáželo nohám. Horní deska je 40mm tlustá kuchyňská deska. Celé to vyšlo na asi 1500 kaček a půl dne práce. Jako bonus se mi tam vejde plechová šuplíkovka na nářadí. Mám to už pár let a stále dobré a to občas musím obrábět hodně nevyvážené díly.