Kvalita a problémy soustruhů Cyrrtec (Flexiturn 2260VBLE V3)

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
GameFanCZ

13. 9. 2026, 1:45

Engineer píše: 13. 9. 2026, 12:42 Přišetři peníze a kup si z Německa Weiler Primus ... dají se koupit už okolo 3-4k euro. A je jich k sehnání díky krachujícímu zelenýmu německýmu průmyslu celkem dost a často s parádní výbavou.
Keci o český kvalitě z číny ať si někdo strčí víme kam ... Víc nemám co říci.
Na starých mašinách mě děsí jejich stav.

Můžou chtít jenom přebarvit.... nebo můžou být zarezlý, nabouraný zanedbaný... a nemám dobrý pocit z takového risku.
Jo, někdo kdo tomu rozumí by si to uměl opravit, ale je opravdu vhodný se na něčem takovým učit když ztěžka vím jaký typy problémů to může mít a jak je poznat?

Váha a lepší kvalita výroby samozřejmě beru a je dobrá, problém je ta možnost že vše ostatní je v kopru, což bych přehlédl u mašiny kterou si kupuju jako druhou či třetí když vím jak řešit problémy, protože by mohla být sranda to předělat a opravit, jako první mašinu bych radši šel do něčeho kde vím co dostanu a kde alespoň vím že vše funguje jak má.

Kupříkladu slýchám že tyhle starý mašiny mají vyběhaný podélný posuvový šrouby, což si nedokážu představit diagnostikovat, natož opravit s mýma "vědomostma" z internetu.

Neberte to zle, jsem rád za každý názor.
jean

13. 9. 2026, 7:28

A comu vadi vybehany srob? To neni cnc. Jednoducho odtahnes a zas potahnes do zaberu. Na jeden smer pojde stale dobre. Jedine, cl potrebujes, aby neboli loziska vretena v haji. Presupane loze zistis lahko. Trtnes kus duralu a odsustruzis napr 150 mm dlzky. Ak bude priemer lietat, je to naprd. A aj s tym sa da zit. Nakoniec, fest napresnompotrebujes vacsinou ist akurat pod lozisko a na tych par mm to rozmer drzat bude.
Za mna ti odporucim rumunske SN281. Je to male a ma to kalene loze, takze pravdepodobne nebude zodrane. Ovladanie ma svoje muchy, ale ked nepoznas normalne sustruhy, nepride ti to divne.
https://www.facebook.com/tirotech.sk
Tom Dvk
Kontaktovat uživatele:

13. 9. 2026, 8:54

Kart E2N, SM16. Do garáže ideální.
zverodoktor

13. 9. 2026, 9:00

Výhoda nemeckých strojov z Nemecka je, že tí kapitalisti v tých strojoch a fabrikách mali nacpaný vlastný kapitál, živilo ich to a tým pádom sa o to starali. Takže obvykle sa do nich pravdelne doleval olej, robili sa priebežné opravy, a merania presnosti, lebo ak stroj vyrábal zmetky, zase to zaplatil majiteľ. Samozrejme nemožno to generalizovať, ale v našich končinách to býva žiaľ presne naopak.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, VS16, Anycubic Kossel
pafik

13. 9. 2026, 9:08

Já bych ho nebral. Mám sice něco podobnýho, ale na tomhle by mi vadilo, jak je univerzála spojená s vřetenem. Vypadá to, (jestli dobře koukám), že příruba je přímo na vřetenu a na něj se chytne univerzála. Takže pokud budeš chtít dělat s kleštinama (nebo s jinou univerzálou), tak výměna univerzály za kleštinu bude znamenat několik mnoho minut měření a doklepávání. A pak zase zpátky. A znova ... :(
Nebo si budeš muset vyrobit (pokud to půjde) nějakou mezipřírubu, která tohle obejde.
Vypadá to, že až řada 29xx má nějakej camlock nebo podobnej systém.
Zbýňa

13. 9. 2026, 9:59

Tom Dvk píše: 13. 9. 2026, 8:54 Kart E2N, SM16. Do garáže ideální.
Přesně tak! Jestli pořizovateli nevadí menší točný parametry, tak bych rovnou koukal po té SM16.
https://photos.app.goo.gl/j6vxUMQS661f5bVb8
GameFanCZ

13. 9. 2026, 1:09

Kouknul jsem se po té E2N a vypadá dobře.
Jen ta váha mě trochu znervózňuje.

Jak se takové stroje přemisťují v domácích podmínkách?
Viděl jsem to dělat paleťákem, bohužel jediné co mám je hydraulický zvedák na auto.

Jak by jste něco takového dostali na káru, z káry a poté po betonu bez speciálního vybavení, popřípadě jak jste své stroje převezli?
Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

13. 9. 2026, 1:44

Můžeš to doválet po kuláčích. Do kopce jsme 2 tunový stroj tahali s pomocí upínacího popruhu co jim vážeš věci na vozíku. Ale jestli máš přijezdovou cestu rovně a zpevněnou tak to půjde v pohodě odtlačit.
Na samotný převoz, naložení a složení je nejlepší domluvit si auto s rukou (A nemusíš shánět někoho s destou...) No, já myslím že s těmito informacemi už by to mělo jít :D
Radhard
Kontaktovat uživatele:

13. 9. 2026, 3:16

GameFanCZ píše: 12. 9. 2026, 11:58
Radhard píše: 12. 9. 2026, 9:43 Máme ve firmě 2560 VBLCE V3. Ale děláme drobné nenáročné věci. ELS funguje, ale je to typicky čínská ne-ergonomická věc (zvažuju, že to časem předělám až se budu nudit). Dělám na tom 12-kovejma nožema s plátka a bere to pěkně.
Jak je ten Váš stroj starý? Objevila se nějaká chyba či problém typu horší vůle, přesnost atd?
Od začátku roku. Zatím se vše zdá v pohodě (přesnost jsem nekontroloval - nebyl důvod), ale je brzo na to dělat nejaké zavěry (nemá to dost odpracováno).
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“