Bronzové pouzdra do oken Velux, mazat nebo nemazat?

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Odpovědět
t256

15. 4. 2026, 7:35

Na kovani stresnich oknech velux jsou takove plastove valecky na ocelovem cepiku ktery jak se okno otvira beha v drazce. Jak mechanismus beha se vyfotit neda, ale par fotek pro predstavu o co jde. Problem je ze plastovy valecek se po par letech rozpadne i kdyz se s okny prakticky nemanipuluje, za novy chteji cca 8-15 eur coz se pri desitkach oken ponekud prodrazi a problem to stejne neresi, protoze se bude po case opakovat. Nasel jsem za par kacek bronzova pouzdra (nebo alespon to zluty muz tvrdi) s obdobnymi rozmery https://www.temu.com/goods.html?goods_i ... 9661882567 kterymi by se plastovy dil dal snadno nahradit.

Otazka zni, mazat cepiky na kterych je nasunuty valecek nebo ne?
Argument pro je klasicky, kdo maze ten jede. Na druhou stranu zase hrozi, ze tam vazelina po letech vlivem vlhkosti zatuhne a valecek se prestane otacet. Domazavani je problematicke, musi se alespon castecne vysadit okno, odpojit kabelaz apod. proste vec kterou nikdo nechce pravidelne delat.

Jaky na to mate nazor?
A jeste kontrolni otazka, da se nejak jednoduse doma poznat ze pouzdra jsou opravdu sintrovane a bronzove? Prehnanou duverou k popiskum cinskych obchodniku zrovna netrpim.
Přílohy
velux1.jpg
velux2.jpg
velux3.JPG
testone
Sponzor fora

15. 4. 2026, 7:48

ty bronzový pouzdýrka bych se asi nebál použít
spíš je otázka jestli jsou nebo nejsou sintrovaný (spékaný z prášku), pak jsou nasycený olejem a tím samomazný
ty spékaný asi budou křehčí než točený z trubky
asi to vadit nebude
....
v každým případě to nemaž nějakou vazelínou, nalepí se ti na to prach atd
použij "suché teflonové mazivo" ve spreji
na takovýhle věci je to úžasná věc
po zaschnutí to nechá neviditelnou kluznou vrstvu která na rozdíl od běžného maziva nechytá prach
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
t256

17. 4. 2026, 5:39

OK, zkusim to tim teflonem asi tim nic moc nezkazim. Chatbot sice rikal, ze teflon zacpe pory v spekanem bronzu, ale zase kdyz tam bude teflon, bude mazat teflon a kdyz tam nebude, tak ten olej. :-) Podle mne se to cinnosti typu otvirani okna nema sanci vydrit. Ani ten plast nebyl vydreny a to nebyl zadny z tech vyskokomolekularnich plastu delanych na treni. Ty jsou takove pruzne, ale to co tam je normalne praskne a rozpadne se na kousky, coz je problem ktery s tim mam a ktery casem nejspis ceka kazdeho stastneho majitele techto oken.

Pouzdra z temu za 10kacek jsou kupodivu opravdu ze spekaneho neceho co vypada jako bronz (to netusim jak poznat co je to za material). Kdyz jsem to zahral, viditelne na povrch vystoupal olej.
elbarto

17. 4. 2026, 9:52

Oken mám dost i když je příliš často neotvírám. Za odkaz moc díky. Pasuje to přesně nebo je potřeba je potunit mistře ?
t256

18. 4. 2026, 8:58

Original ma delku 11,5mm, pouzdro z temu 12mm, ale to nicemu nevadi, jsou tam vsude zemedelske vule. Jedine co je potreba upravit je vytvorit takove vybrani pro odsazeni po nalisovani cepiku do plechu kovani - je to videt na fotce toho plastoveho dilu. Vrtnul jsem to proste vrtakem. Nic jineho s tim neni potreba delat.

Pri vymene je potreba okno mirne povysadit, protoze vyndani pouzdra brani oplechovani. Je to na cepiku jen nasunute, nijak jinak zajistene to neni. Ale staci jen trochu, ja mam oken nekolik desitek, ke kazdemu vede kabel k rolete, ale to nastesti pri vymene nevadi, staci kridlo jen povysunout tak o 1-2cm. Mam okna velux GGL/GZL.

Menim to preventivne u vsech, plast je odpadly jen u cca 5% oken, ale stalo se mi ze kdyz se plast rozlomil a já jsem pri otvirani okna vic zabral, vystiplo se kovani z dreveneho kridla, tzn. nutnost jeho vymeny. Ram byl OK, takze ten jsem ho vysekavat a menit nemusel, ale rekl bych ze to bylo jen stestim. Kovani se trochu deformovalo a okno neslo otevrit abych ho mohl vysadit. Asi hodinu jsem do kovani ruzne dloubal sroubovakem a po kousickach ho otviral, coz se nastesti nakonec povedlo a kridlo jsem vymenil za nove, respektive koupene na bazosi protoze puvodni bylo neopravitelne. Jedinou dalsi moznosti bylo pak uz jen vysekat i ram ze strechy, coz se mi fakt nechtelo. Proto pouzdra menim preventivne u vsech oken, za tu dvacku na okno mi potencionalni problemy fakt nestoji. Plasty jsou rozpadle i u oken ktere byly za celou dobu otevreny max tak 20x, takze prehnanym pouzivanim to urcite neni.
radu78

18. 4. 2026, 9:46

Pokud nejde okno otevřít , musí se na střechu ,rozebrat plechování křídla , wd nebo cokoliv řídkýho a rozběhat. Origo je tam bežná vazelína, většinou se pak doporučuje bílá /z čistě praktických důvodů bílé Pu rámy/. Klíčová je údržba - čistit a mazat 1x - 2x ročně, nejhorší je jemný černý prach-typicky rušná městská ulice , který dokáže už i za 5 let kování řádně utemovat a pak se musí okno rozhýbat. Kování není vidět a to občasné vyčištění nikdo nedělá, ale i tak není nic ztraceno ,rozhýbat jdou /zkušenost vyšší desítky kusů/. JIný příběh je zkroucený rám //nepřesná montáž, pohyb krovu/ ,tam stačí zkouknout boční spáry a je jasno.
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“